Осемкратният шампион Роджър Федерер (Швейцария) пропусна два сета аванс и един мачбол и отпадна на четвъртфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис.

Защитаващият титлата си и поставен под номер 1 Федерер загуби от осмия в схемата Кевин Андерсън (Южна Африка) с 6:2, 7:6(5), 5:7, 4:6, 11:13 след 4:14 часа игра в първия си мач на корт 1 от 2015 година.

Швейцарецът започна много уверено и проби още в първия гейм, а до края на първия сет загуби само една точка на собствен сервис.

Във втората част той загуби за първи път подаването си на "Уимбълдън" след 85 поредни спечелени сервис-гейма, но Андерсън не се възползва от преднината си от 3:0 гейма и допусна обрат, а Федерер изравни рекорда си от 34 поредни спечелени сета в Лондон.

Третата част вървеше без пробиви, а при 5:4 и сервис на Андерсон швейцарецът стигна до мачбол, но не се възползва. Веднага след това южноафриканецът реализира брейк и намали изоставането си.

В четвъртия сет Федерер се пропусна в седмия гейм, а в десетия имаше възможност да върне пробива, но също не я реализира.

В решаващата пета част швейцарецът изглеждаше по-добре и в осмия гейм стигна до брейкбол, но отново не успя. Така при 11:11 гейма и 30:30 Федерер направи първата си двойна грешка, а след това Андерсън реализира единствения си шанс за пробив в сета, след което затвори мача при собственото си подаване.

Той завърши с 28 аса и спечели въпреки че взе по-малко точки - 190:195, от съперника си в мача.