Новак Джокович спечели турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Синсинати (САЩ) с награден фонд от 5.669 милиона долара. В двубоя за титлата сърбинът, който е поставен под номер 10 в схемата, победи с 6:4, 6:4 седемкратния шампион Роджър Федерер.

31-годишният Джокович е първият тенисист, който триумфира във всичките девет турнира от сериите "Мастърс 1000". Те се провеждат от 1990 година насам. До момента шампионът от тазгодишното издание на "Уимбълдън" имаше пет загубени финала в Синсинати.

Сърбинът поведе в резултата срещу Федерер, след като спечели подаването му в седмия гейм на първия сет. В самото начало на втората част съперниците размениха по един пробив, но швейцарецът отново загуби сервиса си в седмия гейм и Джокович пак взе аванс с 4:3, спечелвайки титлата при първия си мачбол след 85 минути игра.

Роджър Федерер допусна 39 непредизвикани грешки в решителния двубой от турнира в щата Охайо. Новак Джокович вече има 24 победи в общо 46 мача срещу Федерер и 12 успеха в 18 срещи за титли с един от най-големите си противници на корта. Преди финала в Синсинати швейцарският тенисист не беше допускал пробив в 46 поредни гейма при свой начален удар.

След триумфа с титлата Джокович подари ракетата си на запалянко от трибуните и каза на Роджър Федерер: "Благодаря ти, че ме остави да спечеля един път в Синсинати". Швейцарецът има три победи във финали срещу сърбина на турнира в щата Охайо.