Световният №1 Рафаел Надал не скри огромното си задоволство от факта, че успя да елиминира Доминик Тийм в 5-сетова драма в Ню Йорк.

"Беше страхотна битка. Условията бяха тежки, горещо, влажно време. Началото беше много трудно. Единственото, което си мислех, беше да завърши този първи сет, да го забравя и след това да се опитам да се върна в мача", започна шампионът, който защитава титлата си на US Open от миналата година.

"Успях да спечеля няколко точки, геймове, след това взех втория сет. После той сервираше за третия сет, но аз направих обрат с четири гейма поред. В четвъртия имах шансове, загубих го в тайбрек, но преглътнах разочарованието и продължих напред. Много съм щастлив."

"Доминик е много добър мой приятел, великолепен тенисист, образовано момче, играч с качества. Той има всичко. Съжалявам за него и му пожелавам най-доброто. Той е млад, има време пред себе си и ще спечели големи турнири", каза още Надал.

За място на финала той ще се изправи срещу поставения под номер 3 и шампион през 2009 година Хуан Мартин Дел Потро (Аржентина), който елиминира представителя на домакините Джон Иснър с 6:7(5), 6:3, 7:6(2), 6:2, въпреки че американецът наниза 26 аса.

Дел Потро не допусна пробив, като спаси и трите възможности на съперника.

"Много се радвам, че отново съм на полуфинал на любимия ми турнир. Това е много специално за мен. Мачът с Джон беше епичен. И двамата сме уморени, защото се борихме здраво. На няколко пъти сервисът ми ме спаси. Като цяло играх солидно. Доволен съм от ретурите си. Имах доста шансове за пробив...Мисля, че играх умно. Не знам дали сега показвам най-добрия си тенис, но се чувствам добре. Отново съм на полуфинал в турнир от Шлема, което е страхотно", каза аржентинецът.