Новак Джокович спечели втора поредна титла от Големия шлем, след като триумфира на Откритото първенство на САЩ. Сърбинът победи Хуан Мартин Дел Потро с 6:3, 7:6(4), 6:3 за 3:19 часа. Джокович спечели турнира за трети път в кариерата си след 2011 и 2015 г.

Ноле спечели 14-та титла от Големия шлем, с което се изравни с Пийт Сампрас във вечната ранглиста. Пред тях са само Роджър Федерер (20) и Рафаел Надал (17), но сърбинът има възможност да промени статуквото. 

За 29-годишният Дел Потро това бе втори финал на турнир от Големия шлем. Предишния път аржентинецът победи Рафаел Надал и Роджър Федерер, за да стигне до успех на Откритото първенство на САЩ през 2009 г. 

Двамата показаха увереност в началото на срещата и стигнаха до 3:3 без възможности за пробив. Джокович обърна гейм от 40:0 и стигна до първи шанс за пробив в осмия гейм, а след това поведе с 5:3. Сърбинът затвори първия сет след 42 минути игра.

Двамата започнаха втория сет с няколко невероятни разигравания. Джокович успя да наложи своето темпо и постигна ранен пробив и след това поведе с 3:1. Дел Потро намери сили, но не и без помощта на публиката на трибуните, която го подкрепяше безрезервно, за да стигне до 3:3. Първо аржентинецът взе собственото си подаване, а в шестият гейм стигна до първия си шанс за пробив в мача. Джокович отрази първата възможност, но последва още един шанс и резултатът бе изравнен-3:3. 

Това даде импулс в играта на Хуан Мартин и той вдигна нивото. Кулата от Тандил даваше всичко от себе си, а Джокович изглеждаше разколебан. В осмия гейм в сета продължи повече от 20 минути, а Ноле успя да спаси три възможности за пробив. Едно от разиграванията, в които сърбинът трябваше да отразява мощните форхенди на съперника, накара трикратната носителка на Оскар Мерил Стрийп да се хване за главата. 

След тази запомняща се драма се стигна до тайбрек. Дел Потро загуби своето подаване, но след това поведе с 3:1. Грешка от форхенд обаче върна мини пробива и след това Новак взе точките при свой сервис за 4:3. Нова непредизвикана грешка от форхенд и Джокович дръпна с 5:4. Сърбинът не изпусна шанса си, спечелвайки тайбрека със 7:4. 

Джокович започна силно третата част и поведе с 3:1. В този момент Ноле изгуби концентрация и пробивът бе върнат. Дел Потро бе категоричен при своето подаване и го спечели на 15, с което изравни резултата за 3:3.

Джокович за пореден път показа здрави нерви и след 15:30 успя да стигне до 4:3 в своя полза. Сърбинът се възползва максимално от почивка и успя да стигне до нов пробив на 15. Шампионският гейм бе спечелен с леки затруднения и Новак заслужено ликуваше с купата.