Отборът на Европа води с 3:1 точки на отбора на Света след първия ден на тридневния демонстративен турнир "Лейвър къп", в който част от най-силните играчи от Стария континент срещат едни от най-изявените тенисисти от останалата част на света.

В зала "Юнайтед Сентър" в Чикаго символичните гости от Европа, предвождани от шведската легенда Бьорн Борг, спечелиха откриващите три мача на сингъл, но при двойките звездният тандем между Роджър Федерер и Новак Джокович отстъпи в три сета пред Джак Сок и Кевин Андерсън.

Българинът Григор Димитров даде тон за европейците с експресна победа с 6:1, 6:4 над американеца Франсис Тиафо в мача на откриването, а малко след това британецът Кайл Едмънд се наложи над американеца Сок с 6:4, 5:7, 10:6.

В първия мач от вечерната сесия на турнира белгиецът Давид Гофен постигна трети успех за отбора на Европа, след като се справи с 6:4, 4:6, 11:9 над аржентинеца Диего Шварцман. Осебено драматичен бе шампионският тайбрек в третия сет, в който Гофен водеше със 7:3 точки, допусна шест поредни и трябваше да спасява два мачбола при 7:9, но се справи и при първата си възможност да затвори мача го направи с 11:9.

В най-очаквания мач за вечерта - този на двойки, световният отбор, съставен от Сок и Андерсън, се наложи с 6:7(5), 6:3, 10:6 над звездния тандем Джокович и Федерер.

Решителното предимство за селекцията на Джон Макенроу дойде от по-добрия сервис, който изпълняваха Сок и Андерсън, както и от по-големия опит на двамата в играта по двойки. Обратно, при Джокович и Федерер не липсваха магическите отигравания, но се чувстваше липсата на сработеност между двамата.

Тази нощ "Лейвър къп" продължава със серия от нови 4 мача, като обаче всеки от тях вече ще носи по две точки. В първия двубой на сингъл, предвиден за 21:00 часа българско време, се срещат Джон Иснър (САЩ) и Александър Зверев (Германия). След това е мачът между Ник Кирьос (Австралия) и Роджър Федерер (Швейцария). Програмата на сингъл се затваря с повторение на финала от "Уимбълдън" между Кевин Андерсън (ЮАР) и Новак Джокович (Сърбия), а на двойки Джак Сок (САЩ) и Ник Кирьос (Австралия) ще се изправят срещу Давид Гофен (Белгия) и Григор Димитров (България).