Швейцарецът Роджър Федерер започна защитата на титлата си на Откритото първенство на Австралия по тенис с лесен успех срещу узбека Денис Истомин с 6:3, 6:4, 6:4. Двубоят продължи точно два часа, а поставеният под номер 3 в схемата Федерер спечели всяка една от трите части, реализирайки по точно един пробив.

Федерер показа обичайното си високо ниво на игра, като записа 14 аса срещу името си и не даде нито една точка за пробив на Истомин. В следващия кръг Федерер ще играе с британеца Даниел Еванс, който по-рано през ден победи японеца Тацума Ито със 7:5, 6:1, 7:6(8).

Петкратният финалист в Мелбърн Анди Мъри, който преди дни заяви, че това може да бъде последното му участие в турнир от Големия шлем, отпадна още на старта, губейки от испанеца Роберто Баутиста-Агут 4:6, 4:6, 7:6(5), 7:6(4), 2:6.

Мъри бе бурно подкрепян от публиката по трибуните и въпреки слабия старт на мача, който направи, шотландецът не загуби увереност и методично успя да се върне в срещата. Мъри спечели третия и четвъртия сет след тайбрек, но в петия сет вече нямаше сили срещу далеч по-свежия испанец. Тогава поставеният под номер 22 в схемата Баутиста-Агут направи важен пробив за 2:1 гейма, а след това проби британеца и при следващото му подаване за 4:1.

Във втория кръг на турнира Баутиста-Агут ще срещне любимеца на австралийската публика Джон Милман, който се справи в четири сета с аржентинеца Федерико Делбонис.

"Дадох всичко, което можех да дам тази вечер, но това не бе достатъчно, Ако това е краят ми, това бе невероятен начин да завърша кариерата си. Ще се опитам обаче да направя всичко възможно, за да ви видя отново, но това изисква да премина много тежка операция и няма никакви гаранции, че ще мога да играя отново", обърна се към публиката Мъри след края на срещата.

За втория кръг на турнира се класира хърватинът Марин Чилич, който победи австралиеца Бърнард Томич с 6:2, 6:4, 7:6(2).

Чилич, който през миналия сезон достигна до финала на турнира, където отстъпи пред Федерер, нямаше особени затруднения, нанизвайки 24 аса. Единственият момент за притеснение в мача пред седмия в световната ранглиста дойде в края на третия сет, когато при 5:4 в своя полза и свой сервис той допусна пробив. Това обаче не свали концентрацията на Чилич и той затвори мача след тайбрек.

В следващия кръг Чилич ще играе с американеца МакКензи МакДоналд, който победи с 6:4, 6;4, 2:6, 6:4 руснака Андрей Рубльов. Двукратният полуфиналист в Мелбърн Томаш Бердих също продължава към втория кръг на турнира. Чехът се справи изненадващо лесно със съпротивата на първата ракета на Великобритания Кайл Едмънд с 6:3, 6:0, 7:5.

Бердих демонстрира много добра игра при завръщането си в турнирите от Шлема, пропускайки последните издания на "Уимбълдън" и Откритото първенство на САЩ заради травми. Чехът направи пробив още при първото подаване на съперника си, което зададе и хода на мача. Играта на Едмънд, достигнал до полуфинал през миналата година, така и не се получи заради ниския процент на вкаран първи сервис (59) и направените цели 36 непредизвикани грешки.

В следващия кръг Бердих ще играе холандеца Робин Хаасе, спечелил в три сета срещу испанеца Гилермо Гарсия-Лопес.