Седемкратната шампионка в Мелбърн Серина Уилямс започна с категоричен успех участието си на Откритото първенство на Австралия. В среща от първия кръг американката се наложи с 6:0, 6:2 над германката Тятана Мария.

Срещата продължи едва 50 минути, а Уилямс имаше смазващо превъзходство във всеки един компонент от играта срещу 73-тата в световната ранглиста Мария.

В следващия кръг по-малката от сестрите Уилямс ще играе с канадката Южени Бушар, която се наложи с 6:2, 6:1 над китайката Шуай Пън.

С турнира се раздели двукратната шампионка Виктория Азаренка. Беларускинята отстъпи пред германката Лаура Зигемунд със 7:6(5), 4:6, 2:6. 

Бившата водачка в световната ранглиста вървеше уверено в мача, печелейки първия сет и водейки с 4:2 във втория, но изведнъж играта и рухна и техничката Зигемунд се възползва от това. Германката спечели 4 последователни гейма, за да изравни сетовете и макар да допусна пробив в началото на третия, отново намери сили да направи серия от геймове, с която да затвори срещата. В следващия етап Зигемунд ще се изправи срещу тайванката Су-Вей Хсие, справила се в два сета с швейцарката Щефани Фьогеле.

Напред в турнира продължава обаче друга бивша водачка в световната ранглиста - чехкинята Каролина Плишкова, която победи с 6:3, 6:2 сънародничката си Каролина Мухова за час и 10 минути игра.

В следващия етап Плишкова ще играе с американката Мадисън Бренгъл. За втория кръг се класира и испанката Гарбине Мугуруса. Носителката на две титли от Големия шлем нямаше особени трудности срещу китайката Сайсай Чжън и я победи с 6:2, 6:3. В следващия етап съперничка на Мугуруса ще бъде британката Джоана Конта, която надделя със 7:6(4), 2:6, 7:6(10:7) над австралийката Айла Томлянович.

Сред по-сериозните изненади за деня бе и отпадането на най-високопоставената рускиня. Дария Касаткина, номер 10 в основната схема, загуби с 3:6, 0:6 от швейцарката Тимя Бачински.