Седемкратната шампионка Серина Уилямс (САЩ) се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. 37-годишната американка, която е 16-а поставена, елиминира водачката в световната ранглиста Симона Халеп (Румъния) с 6:1, 4:6, 6:4 за 1:47 часа. Уилямс не даде никакъв шанс на румънката в първия сет, който продължи едва 20 минути.

Във втората част Халеп игра невероятен тенис. Американката първа стигна до пробив за 2:1, но още в следващия гейм загуби подаването си. След това двете печелеха сервис геймовете си, но в десетия Халеп стигна до нов пробив и изравни резултата.

Решаващ в третия сет се оказа шестия гейм, когато Симона Халеп имаше три възможности за пробив, но не успя да се възползва. Уилямс удържа подаването си, в следващия гейм стигна до пробив, след което го затвърди за 5:3. Американката не допусна изненада, сервирайки за двубоя, и затвори срещата при първия си мачбол.

Със спечеления втори сет Халеп сложи край на серията на Уилямс от 21 поредни сета на Откритото първенство на Австралия.

"Това беше един много напрегнат мач, с някои невероятни точки, но аз просто обичам да играя тенис, обичам корта, обичам това място. Наистина се нуждаех да подобря играта си, защото тя е номер 1 в света. Симона е страхотен тенисист. Вие познавате какъв борец съм, знаете характера ми. На мен това ми е работата - да играя пред вас, това ме мотивира", каза Уилямс в интервюто на корта след двубоя.

На четвъртфиналите Уилямс, която е носителка на 23 титли от турнирите от Големия шлем, ще играе срещу седмата поставена Каролина Плишкова (Чехия).

Преди началото на мача се стигна до куриозна ситуация. Дикторът обяви, че на корта излиза номер 1 в световната ранглиста и тогава се появи Серина Уилямс, вместо Симона Халеп. Американката се извини и веднага се върна обратно.