Галерия

8-кратният шампион на Уимбълдън Роджър Федерер се класира на финала срещу Новак Джокович, побеждавайки големия си съперник през годините Рафаел Надал със 7:6 (3), 1:6, 6:3 и 6:4 в пореден епичен сблъсък.

Маестрото беше на ниво през целия мач, като изключим втория сет, в който той пропусна няколко възможности за пробив и след това се срина напълно. Швейцарецът обаче набързо влезе в познатия ритъм и до края на тенис-класиката днес имаше леко предимство срещу Надал.

Рафа спаси цели четири мачбола в деветия и десетия гейм на четвъртия сет, но при петата си възможност Федерер се справи и подпечата участието си на 12-ия си финал на Уимбълдън. В неделя той ще се изправи срещу шампиона от миналата година Новак Джокович.

Срещата продължи 3 часа и 2 минути и беше под номер 40 между двамата титани в турнирите на АТР. За Федерер това е 16-а победа по между им. До момента двамата големи съперници три пъти бяха играли на финал на Уимбълдън.

Победата днес беше под номер 101 за Федерер на Уимбълдън и се явява най-добър резултат на каквито и да е турнири от Шлема. Предишният рекорд принадлежеше на впечатляващия Джими Конърс с 98 победи на US Open. 


В самото начало при 4:3 Надал спаси точка за пробив след 21 удара разиграване. Играта като цяло бе равностойна, а пет от 12-те гейма, бяха спечелени на нула от сервиращия. Стигна се до тайбрек, в който Федерер доминираше с пет поредни разигравания, затваряйки със 7:3 точки след общо 53 минути на корта. 

След почивката Надал пропусна точка за пробив още във втория гейм, а след това на свой ред спаси поредни възможности да бъде пробит и поведе 2:1. Нещо повече след това той проби на нула Федерер и се откъсна - 4:1. До края Матадора бе безгрешен - 6:1. 

В третия сет Федерер първи проби за 3:1 в своя полза. След това обаче направи двойна грешка, за да изостане 15:40. Той отрази точките за рибрейк и се откъсна 4:1. В крайна сметка бившият №1 затвори тази част с 6:3. 

Швейцарецът сякаш си беше взел почивка и влезе още по-мотивиран в четвъртата част, започвайки с ранен пробив на 30. След това започвайки с асове и перфектен първи сервис той затвърди пробива си с 3:1 и по всичко изглеждаше, че няма да допусне изненади. 

При 5:3 в своя полза Федерер се сдоби с първите си два мачбола в срещата. Това стана след нови неубедителни изяви на испанеца, но той вкара цялата си сила в сервиса и се измъкна, за да запази интригата- 4:5. В десетия гейм Федерер също беше на крачка да се издъни при сервис след невероятните минаващи удари на Матадора. При петия мачбол нервите на Надал не издържаха и той прати топката в аут.

До момента Джокович води с 25:22 на Федерер в преките мачове. Последният успех на Федерер датира от 2015 година срещу Ноле. Само на Уимбълдън Джокера води с 2:1 победи, като е спечелил два финала, припомня tennis.bg. Във финали от Големия шлем Джокович общо води на Федерер с 9:6. На 37 години и 340 дни Федерер стана третият най-възрастен финалист в турнир от Големия шлем. Той има вече 31 финала в състезанията от тази категория.