Трикратният шампион Рафаел Надал (Испания) се класира за девети път в кариерата си за четвъртфиналите на Откритото първенство на САЩ по тенис. Поставеният под номер 2 Надал елиминира победителя в надпреварата от 2014 година и 22-и в схемата Марин Чилич (Хърватия) с 6:3, 3:6, 6:1, 6:2.

Испанецът загуби сет за първи път в надпреварата, но реагира незабавно и след серия от девет поредни гейма взе третата част и поведе с 4:0 в четвъртата по пътя си към крайния успех. Чилич допусна 40 непредизвикани грешки срещу 26 на съперника, което се оказа решаващо.

Следващият съперник на Надал ще бъде номер 20 Диего Шварцман, който елиминира шестия поставен Александър Зверев с 3:6, 6:2, 6:4, 6:3 и за втори път в последните три сезона достигна до четвъртфиналите в Ню Йорк.

Зверев имаше кошмарен мач на сервис, като допусна осем пробиви, като направи внушителните 17 двойни грешки и спечели едва 32 процента от точките при второто си подаване. Той завърши с общо с 65 непредизвикани грешки. 

Поставеният под номер 13 Гаел Монфис (Франция) нямаше подобни проблеми и за по-малко от час и половина елиминира Пабло Андухар (Испания) с 6:1, 6:2, 6:2. 33-годишният Монфис не допусна пробив и пласира 34 печеливши удара срещу 70-ия в света Андухар, за да се класира сред първите 8 на "Флашинг Медоус" за четвърти път. 

Така французинът очаква номер 24 в схемата Матео Беретини, който стана първият италианец на четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ от 1977 година, след като отстрани руснака Андрей Рубльов с 6:1, 6:4, 7:6(6).

Беретини пое контрола върху мача, след като взе 9 от първите 11 гейма, а в най-оспорвания трети сет се стигна до тайбрек, в решителните моменти от който италианецът показа по-здрави нерви и спечели.