Най-добрият български тенисист Григор Димитров изненадващо отпадна във втория кръг на Australian Open. Българинът загуби от №80 в света Томи Пол след здрава битка с 4:6, 6:7 (6), 6:3, 7:6 (3), 6:7 (3). Мачът продължи 4 часа и 25 минути.

Първата ни ракета започна срещата добре и беше много солиден, губейки едва три точки при първите си четири сервис гейма. В същото време Пол изпитваше трудности с ретурите на Димитров, но успяваше да се задържи, спасявайки две точки за пробив в шестия гейм.

Напук на случващото се до момента, Григор беше пробит на нула в деветия гейм на първия сет и малко след това Пол го затвори с 6:4 в своя полза.

Вторият сет също беше много равностоен. Григор спаси по една точка за пробив в петия и деветия гейм, а американецът не допусна нито една възможност на свое подаване. Така логично се стигна до тайбрек, в който българинът поведе с 4-0 точки, но Пол направи пълен обрат до 8-6 и направи сериозна крачка към победата.

Хасковлята проби в началото на третия сет, но Томи реагира моментално, възползвайки се от четвъртата си възможност за връщане на пробива. Във важния "тилденов гейм" Григор стигна до две точки за пробив и материализира втората от тях - 4:3. Нашето момче удържа подаването си и постигна още един пробив, с което намали пасива си на 1:2 сета.

Четвъртата част започна като третата, но с разменени роли - първо Григор допусна пробив, но го върна веднага. В маратонския девети гейм Димитров спаси цели три точки за пробив и стигна до сетбол малко по-късно, но не успя да преодолее мрежата и Томи се добра до тайбрек. В него българинът отново поведе с 4-0, но този път показа здрави нерви и даде само три точки на противника си.

В третия гейм на решителния пети сет Димитров изпусна две точки за пробив, но при следващото подаване на съперника си стигна до още три шанса. Хасковлията сграбчи възможността и този път проби, но веднага след това загуби сервис гейма си - 3:3.

Григор запази хладнокръвие и с блестящи удари успя да стигне до нов брейкпойнт, както и до нова преднина в сета. Българинът сервираше за мача при 5:4 гейма и 30:0 точки в своя полза, но беше пробит и Пол се върна в борбата, а след това всичко трябваше да се реши в тайбрек. В него двамата вървяха рамо до рамо в началото, но след 3-3 американецът влезе в поредица от седем поредни точки и с това затвори мача.

В следващия кръг амбицираният Пол ще играе с унгареца Мартон Фучович, който победи Яник Синер с 6:4, 6:4, 6:3.