София Кенин достигна четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън, след като надви Коко Гоф в изцяло американски сблъсък на 1/8-финалите с 6-7 (5), 6-3, 6-0 за малко над два часа игра.

Двубоят започна с пробив за 21-годишната Кенин, но шест години по-младата й сънародничка върна брейка за 4-4 и така се стигна до тайбрек. В него отстранилата миналогодишната шампионка при жените Наоми Осака показа по-здрави нерви и след три пропуснати сетбола, поведе при четвъртата си възможност. Оттук насетне обаче Кенин пое контрола върху събитията на корта и след един пробив във втората част доведе нещата до трети решителен. Там Гоф се срина и не успя да запише нито един гейм на своята сметка, а Кенин се класира за първи четвъртфинал на турнир от Големия шлем в своята кариера.

Там нейна съперничка ще бъде изненадата на турнира Онс Жабер. Непоставената тунизийка сломи елиминиралата в предишния кръг Серина Уилямс – Цян Уан, след успех със 7-6 (4), 6-1. В откриващия сет двете си размениха по два пробива и в крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Жабер стигна до победата. Във втория сет тя направи два брейка и така ще спори с американката за място на полуфиналите.

Миналогодишната финалистка в Мелбърн Петра Квитова също продължава напред в турнира, след като обърна Мария Сакари след 6-7 (4), 6-3, 6-2. Чехкинята загуби първото си подаване в срещата, но впоследствие върна пробива. Моментален рибрейк върна предимството за Сакари, но Квитова отново се спаси. В тайбрека гръцката тенисистка надделя, но след това на корта имаше само една тенисистка и това бе чехкинята. В следващия кръг тя ще играе с победителката измежду световната номер 1 Ашли Барти и американката Алисън Риск. /БГНЕС