Шесткратният победител на Australian Open Роджър Федерер постигна една от най-сладките победи в кариерата си, надигравайки Тенис Сандгрен с 6:3, 2:6, 2:6, 7:6(8), 6:3.

Маестрото се класира на полуфиналите в турнира по невероятен начин, защото спаси цели 7 мачбола. Той отрази три точки за пробив при 4:5 и свой сервис в четвъртия сет. След това Сандгрен профука още четири мачбола в тайбрека.

Здравословни проблеми и Тенис Сандгрен - тези две неща в комбинация бяха близо да спрат Роджър Федерер. 20-кратният шампион от Големия шлем изпитваше дискомфорт от края на втория сет, които не му позволиха да се движи оптимално по корта, пише tenniskafe.com.

Сервисите му влизаха с необичайно ниска скорост, привеждането към ниските топки, насочени от ракетата на американеца, бе трудно, а езикът на тялото му подсказа, че не се чувства никак комфортно на корта. Допусна много непредизвикани грешки, но успя някак да се измъкне от седем мачбола, пред които се изправи в четвъртата част.

В петия сет сякаш на корта видяхме различен Федерер. Той започна да се движи навсякъде по корта и нямаше помен от травмата. Така шесткратният шампион показа силната си психика, не се отказа и ще играе в битка за място на финала срещу Новак Джокович или Милош Раонич.

Australian Open по традиция е най-успешният турнир от Големия шлем за световния №100. 28-годишният тенисист достигна до четвъртфиналите в Мелбърн преди две години, когато впечатли с победи над Стан Вавринка и Доминик Тийм. В битка за място на полуфинала тогава отстъпи пред Хьон Чунг в три сета, а това остана най-доброто постижение в „мейджърите“ за Сандгрен, което бе изравнено този сезон.

"Извадих невероятен късмет днес. След тези измъквания в двата мача ще играя без напрежение, защото вече трябваше да бъда в Швейцария", призна Федерер след мача.