Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Дербитата на Европа". В нея ще имате възможност да видите кои ще са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата, часа и мястото на отделните дербита от Европа.

Безспорно гвоздеят тази седмица е финалът в Шампионска лига между Реал Мадрид и Ливърпул. Големият мач в Киев ще се играе на 26 май, събота, от 21.45 часа, като "кралският клуб" ще се опита да вдигне Ушатата за трети пореден път – нещо невиждано в историята на този формат на турнира. От своя страна мърсисайдци гонят 6-то отличие, което ще ги изстреля еднолично на 3-то място във вечната ранглиста след Реал (12) и Милан (7).

Двата финалиста са сред най-титулуваните клубове на Стария континент, но това ще бъде едва втори финал помежду им. Първият датира от 1981 г., когато англичаните печелят в Париж с 1:0. Сегашният сблъсък може да се окаже и решаващ в битката за Златната топка – Кристиано Роналдо или Мохамед Салах. Разбира се, за най-важната индивидуална награда се бори и Лео Меси, като и световното първенство несъмнено ще изиграе решаваща роля при избора за победител.

У нас предстоят интересни баражи. В четвъртък Левски приема Черно море на "Герена". Двата отбора ще излъчат последният ни евроучастник, като всичко ще се реши в този мач. С квоти вече са Лудогорец за Шампионска лига и ЦСКА и Славия за Лига Европа. Предстоят и битки за оцеляване и промоция в Първа лига.

Днес ще стане ясно кой ще изпадне директно – Витоша или Пирин, които излизат в реванш. "Орлетата" имат аванс от 1:0 след първата среща в Бистрица. Етър Велико Търново може да запази елитния си статус срещу Дунав в Русе, като "болярите" имат преднина с 2:0 от първия сблъсък.

Локомотив София и Царско село пък чакат да научат имената на съперниците си за влизане в Първа лига. "Железничарите" ще играят с победителя от двойката Витоша – Пирин, а "царете" със загубилия от Дунав – Етър.

Програмата за седмицата:

Шампионска лига, финал

Събота от 21.45 часа:
Реал Мадрид – Ливърпул

България, Първа лига, бараж за Лига Европа

Четвъртък от 20.30 часа:
Левски – Черно море

Баражи за оставане, реванши:

Днес от 17.30 часа:
Пирин – Витоша (1:0 в първия мач)

От 20.30 часа:
Дунав – Етър (0:2 в първия мач)

Бараж за влизане/оставане в елита:

Четвъртък от 17.30 часа:
Загубилият от Дунав/Етър – Царско село

Петък от 20.00 часа:
Победителя от Витоша/Пирин – Локомотив (Сф)