Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Тази седмица футболът официално се завръща и в България. При това само с какъв мач: Левски срещу Лудогорец. Дербито ще се играе на "Герена", където в последните години разградчани се чувстват отлично. Гостите са в серия от три поредни победи на този стадион за първенство. В нея "сините" не успяха да вкарат и гол – 0:2, 0:2 и 0:1. Въобще, Левски не е побеждавал Лудогорец в София от 5 поредни шампионатни мача: 1 равенство и 4 загуби.

Но сега 26-кратният първенец на България ще е в приповдигнато настроение, въпреки че на трибуните ще има максимум 30 процента фенове от капацитета на стадиона. Акциите на клуба бяха джиросани на Наско Сираков и се очаква той да уреди нови спонсори, които да помогнат на финансово закъсалия клуб. Освен това точно преди пандемията Левски елиминира Лудогорец от 1/4-финалите за Купата на България след страхотна драма с дузпи. Редовното време и продълженията на "Герена" завършиха 0:0, в 90-ата минута Милан Миятович спаси дузпа, а при ударите от бялата точка Левски спечели.

 

ЦСКА подновява участието си в efbet Лига с гостуване на последния в класирането Витоша Бистрица. "Червените" имат шест мача срещу "Тигрите" и са спечелили всеки един от тях. Сега Рубен Пинто и Евандро трябва да внимават, защото при жълт картон, ще са наказани за дербито с Локомотив Пловдив от последния кръг на редовния сезон. Друга интересна среща е между Берое и Черно море. Това е директна битка за място в Топ 6, като в момента двата отбора имат равни точки.

Бундеслигата също продължава с пълна сила. Безспорното дерби в Германия е между Байер Леверкузен и Байерн Мюнхен. Гостите се намират в невероятна форма и спечелиха последните си 10 мача във всички турнири. През есента обаче "Аспирините" се наложиха с 2:1 на "Алианц Арена", но последната им победа на "Бай Арена" над баварците датира от 2015 г. От тогава изминаха 5 срещи във всички турнири, 2 от които Байерн спечели (едната за Купата), 3 завършиха наравно.

 

В друг интересен мач Борусия Дортмунд приема Херта Берлин. Рурците спечелиха последните си 2 сблъсъка срещу столичани – 2:1 и 3:2, а последният успех на гостите на "Сигнал Идуна Парк" датира от 2013 г. От тогава са изминали 6 двубоя във всички турнири, 3 от които бяха спечелени от "жълто-черните", останалите завършиха наравно.

Програмата за седмицата: 

еfbet Лига, 25-ти кръг

Петък от 18.45 часа:
Локомотив Пловдив – Етър

От 21.00 часа:
Левски – Лудогорец

Събота от 17.00 часа:
Дунав – Арда

От 18.45 часа:
Ботев Пловдив – Ботев Враца

От 21.00 часа:
Витоша – ЦСКА

Неделя от 20.30 часа:
Берое – Черно море

Понеделник от 20.30 часа:
Царско село – Славия 

Германия, Бундеслига, 24-ти кръг

Сряда от 21.30 часа:
Вердер – Айнтрахт 

Германия, Бундеслига, 30-ти кръг

Петък от 21.30 часа:
Фрайбург – Борусия Мьонхенгладбах

Събота от 16.30 часа:
Байер Леверкузен – Байерн Мюнхен
Фортуна – Хофенхайм
Айнтрахт – Майнц
РБ Лайпциг – Падерборн

От 19.30 часа:
Борусия Дортмунд – Херта

Неделя от 14.30 часа:
Вердер – Волфсбург

От 16.30 часа:
Унион – Шалке

От 19.00 часа:
Аугсбург – Кьолн