Порто спечели с 3:2 при гостуването си на Галатасарай и заслужи убедително първото място в група "D" на Шампионската лига.

Португалският гранд записа пета поредна победа в надпреварата, което е клубен рекорд за груповата фаза, а с актив от 16 точки завърши категорично на върха и продължава на осминафиналите заедно с втория Шалке 04, който събра 11 точки, след като надделя в Гелзенкирхен с 1:0 над Локомотив Москва.

Турците останаха трети с едва 4 точки, но се класираха за 1/16-финалите на Лига Европа, след като изпревариха с точка пред руския първенец.

Домакините започнаха по-активно в Истанбул, а след десетина минути игра Диого Лейте блокира с ръка пред голлинията удар на бившия играч на Левски Гари Родригес и играчите на Галатасарай поискаха дузпа. Главният рефер Алексей Колбаков се консултира с асистентите си, но в крайна сметка реши да не посочи бялата точка, а отсъди засада при изграждането на атаката.

Малко по-късно Ерен Дердиок направи голям пропуск за турците, след като отблизо не успя да насочи в мрежата добро центриране на Софиан Фегули от дясно.

Порто поведе с първата си възможност в 17-ата минута, когато Фелипе беше оставен непокрит в пеналта и с глава преодоля Фернандо Муслера след центриране от фаул на Алекс Телеш.

Пет минути преди почивката гостите получиха дузпи. Ернани беше препънат в наказателното поле от Мариано и Муса Марега хладнокръвно реализира от бялата точка.

В края на полувремето и Галатасарай получи дузпа, след като Гари Родригес нахлу на скорост от ляво и беше спънат от Фелипе. Фегули също беше точен от 11-метровия удар и намали на 1:2.

Малко след почивката резервата Хенри Иниекуру пропусна да изравни отблизо след подаване на Фегули, а в ответната атака в 57-ата минута Ернани се измъкна от дясно в пеналта и подаде отлично по тревата към Серджо Оливейра, който от 6-7 метра стреля под гредата за 3:1.

След час игра Дердийок направи нов фрапантен пропуск след центриране от корнер, но в 65-ата минута той все пак се разписа със засечка с шпагат от 2-3 метра след отличен пас по тревата от дясно на Гари Родригес.

В следващата атака Родригес беше повален в пеналта от Макси Перейра, но Фегули стреля в напречната греда от отсъдената дузпа и Галатасарай пропусна отличен шанс да изравни. Шалке 04, макар и с експериментален състав, направи услуга на турците след домакинска победа с 1:0 над Локомотив Москва, която елиминира руския тим.

Германците владееха инициативата, но гостите пропуснаха страхотен шанс да поведат в края на първото полувреме, когато Дмитри Баранов проби от дясно и пусна към непокрития в пеналта Игор Денисов, който обаче от десетина метра стреля над вратата.

В началото на втората част Ралф Ферман отрази опасен изстрел на Алексей Миранчук, а след час игра Евхен Коноплянка не успя да преодолее Гилерме след самостоятелен пробив.

Двубоят вървеше към равенство, но в добавеното време футболистите на Локомотив не успяха да изчистят добре центриране в пеналта от фаул, Суат Сердар стреля от малък ъгъл, Гилерме не успя да улови, а Алесандро Шьопф отблизо направи добавка за крайното 1:0.