Вицепрезидентът на федерацията по волейбол Любо Ганев разкри очакванията си за предстоящото световно първенство, на което страната ни е домакин заедно с Италия. За първи път от 1970 г. този форум се провежда у нас. Според Ганев, това е най-голямото спортно събитие за държавата ни в последните години като цяло. 

"Това е най-голямото спортно събитие, което България е приемала в последните години, не само във волейбола. Щастлив съм, че след като световната федерация видя как добре се представихме с европейското, сега ни даде световно, което ще е домакинствано от две държави за първи път в историята", заяви Ганев в предаването "Здравей, България" по NOVA. 

"Две от първите групи са в България, другите два са в Италия. Едната група у нас е във Варна, където е и България. Другата група е в Русе. После във втората фаза отново има две групи у нас, едната ще е в София и ако сме се класирали, ще играем именно в столицата", добави вицепрезидентът и разкри какви са целите пред отбора и какво може да им помогне да се изпълнят". 

"Целта пред отбора е класиране сред финалните 6 отбора. Стартираме на 9 септември и след това ни продължават двубоите във Варна. Там публиката е седмият ни играч, там са най-хубавите ни мачове като национален отбор. Публиката е много топла, усеща се помощта ѝ, на играчите им порастват крила от тях", заяви Ганев.

"Българският отбор имаше някои състезатели, които отпаднаха поради контузия, други не искаха да играят. Не е важно кой го няма, важно е кой играе. Тези момчета могат да победят всеки в нашата група. Почваме с Финландия, после с Иран, Куба, Пуерто Рико, Полша. Единият от двата отбора между нас и Полша трябва да е първи", убеден е вицепрезидентът на федерацията. 

"Шансовете са ни много големи заради хората в залата, заради подкрепата дори на хората пред екраните. Сигурен съм, че момчетата усещат този интерес и това ще им помогне", каза още легендата на българския волейбол.

Той взе и отношение по скандала, който разтресе националния отбор в навечерието на световното първенство. Според него, няма проблем в цялата ситуация и застана на страната на селекционера Пламен Константинов. Припомняме, че либерото на отбора Владислав Иванов се отказа от отбора, след касто обяви, че е бил псуван от треньора при отказ да се появи на игрището. 

"За мен няма никакъв проблем, треньорът го вкарва да помогне, той показва несериозно отношение, после треньорът взима прекъсване и казва, че не се играе така. Представяш ли си операторът да ти каже, че няма да снима и да си хвърли камерата? Това е недопустимо и демотивиращо за останалите", заяви Ганев и разкри през какви лишения са минали всички в тима. 

"Тази година момчетата не са отишли на море, не са си виждали жените и децата, тренират цяло лято, само за да играят на световното. Ние като федерация можем да го промотираме този шампионат, да им осигурим условията, но те играят на игрището, те са фигурите, които хората боготворят".

"И представете си, че тази случка се случва на финала? Очите му на волейболиста трябва да горят, а се оказва, че не иска да играе, треньорът взима прекъсване и... Защо Пламен не ме е напсувал мен или някой друг състезател. Това ще мотивира играчите още повече, защото за мен е важно кои играят, а не кои ги няма. Успех, момчета!", завърши Любо Ганев.