Световното първенство по волейбол отново е в България. Страната е домакин на мъжкия турнир за втори път след 1970 година, като този път съорганизатор е Италия. Надпреварата започва с мача на България срещу Финландия във Варна тази вечер в 20.30 часа. По същото време в Рим Италия среща Япония.

Това е първият случай в историята, в който две държави организират световното. Те са изправени пред предизвикателство, тъй като преди четири години Полша вдигна много високо летвата с незабравим турнир, в който волейболът се превърна в празник.

България и Италия вече имат опит като партньори. През 2015 г. те приеха съвместно европейското първенство. Разликата е, че тогава финалите бяха в София, а сега решителните мачове ще са в Торино. Неприятната новина за България е, че очакванията и надеждите за силно представяне на отбора са далеч от познатите нива.

Регламентът

Общо 24 отбора се впускат в световното, като са разделени в четири групи по шест. Първите четири от всяка група продължават напред, като ще бъдат разпределени в нови четири групи по четири.

Ключово в правилника е, че класиралите се за втората фаза пренасят там резултатите си, постигнати от първата. "Акцентът е върху всеки мач. Ако не успееш да направиш максимален брой победи в първата фаза, малко вероятно е каквото и да направиш във втората фаза, да прескочиш във финалите", каза селекционерът на България Пламен Константинов.

Заелите първото място във всяка група, както и двата най-добри втори отбора, се класират за третата фаза. Тя се състои от две групи по три отбора, играещи всеки срещу всеки. Първите два от всяка група отиват на полуфинал. Полуфиналите са на 29 септември, а финалът е на 30 септември. България домакинства в първата фаза с мачове във Варна и Русе. След това във втората домакин ще бъде и "Арена Армеец София".

Българските надежди

Световното се завръща в България след 48 години. През 1970 г. българският отбор се оказва на крачка от подвига, като води с 13:5 срещу ГДР в петия гейм от финала, но допуска обрат и губи златото.

Сега картината изглежда много по-различна. За разлика от други първенства, в момента около българския отбор липсва приповдигнатото настроение. Обяснението се корени в съвкупността от липсата на положителни резултати в последните сезони, контузиите на важни играчи и в напрежението вътре в състава.

Преди четири години на световното в Полша България подели 13-ото място с Италия. На последното европейско преди година националите останаха шести. Последните сезони в Световната лига (вече Лига на нациите) също донесоха разочарование и класиране далеч от финалите.

Успоредно с това вървят и проблемите в състава. Големите отсъстващи от световното са звездата Цветан Соколов и основният разпределител Георги Братоев. През последните месеци и други важни състезатели преминаваха през периоди на възстановяване от травми, пише "Дневник".

Две седмици преди турнира България остана без друг важен играч. Либерото Владислав Иванов напусна състава с обвинения към Константинов, че го е нагрубил и напсувал. Селекционерът обясни поведението си с това, че волейболистът е отказал да влезе в игра в контролата с Белгия.

Така българският отбор ще трябва да намери сили и вдъхновение в опит да се вдигне. Константинов изтъкна, че в състава са най-добрите играчи, които могат и искат да играят в момента.

"Иска ни се, разбира се (да стигнем до финалите). Искаме да сме оптимисти, независимо от проблемите. Надяваме се някои от нещата, ако тръгнем добре, да ги компенсираме с повече желание, с повече емоции, с пълните трибуни. Все пак играем пред наша публика и това, ако тръгнем добре, може след това да ни помага и донякъде да изравни баланса, независимо от липсите, които имаме. Така че, естествено че трябва да сме оптимисти", каза Константинов.

Големите риби

Букмейкърите нареждат България на осмо място сред фаворитите на световното. Далеч напред на първо място е отборът на Русия, чиито шансове за триумф се оценяват с коефициенти около 4.00.

Следват Италия и САЩ, а по-надолу са Бразилия и Франция. Сърбия и защитаващият титлата си състав на Полша не бива да бъдат подценявани, но са поставени по-назад.

Русия разполага с мощен отбор. Малко преди световното "сборная" завърши на второто място в силния турнир "Хуберт Вагнер" в Полша, спечелен от домакините.

Италианците нямат титла на голямо първенство вече 13 години. Сега те се надяват да трансформират подкрепата и страстта на домашната публика в силни изяви на игрището. Голям плюс за "скуадра адзура" е и програмата, тъй като италианците няма да играят с никой от водещите отбори в първата фаза, където могат да натрупат точки. С интерес се очаква представянето на най-добрите отбори извън Европа - Бразилия и САЩ.

Първа фаза на световното

Група А (Рим, Флоренция)
Италия, Аржентина, Япония, Белгия, Словения, Доминиканска република

Група В (Русе)
Бразилия, Канада, Франция, Египет, Китай, Холандия

Група С (Бари)
САЩ, Русия, Сърбия, Австралия, Тунис, Камерун

Група D (Варна)
България, Полша, Иран, Куба, Финландия, Пуерто Рико