Женският национален отбор на България по волейбол изигра един от най-силните си мачове на световното първенство по волейбол в Япония. Българките се представиха изключително силно срещу един от фаворитите в шампионата Китай. "Лъвиците" спечелиха първия гейм и бяха близо до успех във втория, но допуснаха обрат и след здрава битка, продължила час и 55 минути, отстъпиха с 1:3 (25:22, 22:25, 14:25, 17:25).

Волейболистките, водени от селекционера Иван Петков, започнаха отлично двубоя и взеха ранен 5-точков аванс при 13:8. Олимпийските шампионки опитаха да се доближат в резултата, но в края на откриващия гейм българките спасиха няколко феноменални топки в защита и след единична блокада на Лора Китипова приключиха частта с 25:22.

Във втория гейм Китай поведе с 3 точки при второто техническо прекъсване (13:16), но българските волейболистки успяха да направят обрат и да поведат с 19:18. В следващите минути Гергана Димитрова беше безупречна в атака. След атака в аут на азиатките, българският тим поведе с 23:22, но решението беше обжалвано от китайския отбор. Видео повторението показа докосване на блокадата и точка за олимпийските шампионки, които малко по-късно изравниха резултата в геймовете след 25:22 в тяхна полза.

Развитието на тази част се оказа решаваща за изхода на мача. В следващия гейм Китай се наложи с 25:14. В четвъртата част "лъвиците" стабилизираха представянето си, но азиатките отново успяха да натрупат преднина и да постигнат своята четвърта победа на шампионата след 25:17.

Най-резултатна за България стана Гергана Димитрова с 18 точки, а 13 точки добави нейната съотборничка Мирослава Паскова. За олимпийския шампион от 2016 година Чжу Тин с 21 точки.

Загубата е трета за българския състав в група "B" на турнира, но въпреки нея българките запазват шансове за продължаване в следващата фаза. Класирането за втория кръг на шампионата минава през задължителен успех над Канада в последния мач от този поток. Срещата е в четвъртък, 4 октомври, от 7.40 часа.

Състав на България: Лора Китипова, Мирослава Паскова, Гергана Димитрова, Мария Каракашева, Нася Димитрова, Христина Русева, Жана Тодорова-либеро (Ивелина Монова, Силвана Чаушева, Петя Баракова)