Транссексуалната щангистка от Нова Зеландия Лорел Хъбард спечели сребърен медал от завършилото тази нощ Световно първенство по вдигане на тежести в Анахайм, САЩ. Хъбард бе от основните фаворитки за златото, но в крайна сметка отстъпи на представителката на домакините Сара Роблес в категория над 90 кг при жените, съобщава Dnes.bg.

Новозеландката събра двубой от 275 кг (124 кг в изхвърлянето и 151 в изтласкването) срещу двубой от 284 кг за американката (126+158). Трета остана Шайма Хариди от Египет с двубой от 268 кг. Освен медал в двубоя, Лорел Хъбард спечели и сребро в изхвърлянето.

Целият шум около участието на новозеландката засенчи дори гвоздеят на световното първенство – свръхтежката категория при мъжете, където грузинецът Лаша Талахадзе постави два световни рекорда – нечуваните 220 кг в изхвърлянето и 477 кг в двубоя.

39-годишната Лорел Хъбард, преди Гавин Хъбард, има три победи в регионални турнири от месец март насам, когато получила разрешение да направи своя международен дебют. Хъбарт получи разрешение от Международния олимпийски комитет (МОК) да се състезава на световното първенство, а то беше одобрено и от Международната федерация по вдигане на тежести. Участието й на световното първенство обаче разгневи много от нейните съпернички, които смятат за нечестно участието на бивш мъж в състезание на жени за сила.

"Не искам да казвам каквото и да било негативно за нея, но според мен това не е честно", каза преди първенството треньорът на Роблес - Тим Суордс. Трейси Лабрехтс, която до тази година бе най-добрата новозеландска щангистка в тежка категория, трябваше да свали доста килограми и да слезе в долната категория до 90 кг заради новата си съотборничка.

"Това е силов спорт, който по принцип се отнася пряко до мускулатурата. Не мисля, че в този случай може да се говори за равнопоставеност на състезателите. Това е моето лично мнение и мисля, че доста хора в света на спорта го споделят", заяви президентът на Австралийската федерация по вдигане на тежести Майкъл Кийлан.

По правилниците на МОК мъж по рождение, който се идентифицира като жена, трябва да има под 10 nmol/l (нанограма тестостерон на литър), за да може да участва в международни състезания. Най-ниската точка на тестостерон при мъжете пък е 9.16 nmol/l, сочи проучване на Endocrine Society, проведено през тази година.