Роджър Федерер се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия за 14-и път в кариерата си след победа над Мартон Фучович с 6:4, 7:6(3), 6:2.

Защитаващият титлата си швейцарец спести усилия и не изигра най-добрия си мач, което му създаде трудности в първите два сета срещу 80-ия в света унгарец, но успя да приключи мача в три сета и на четвъртфиналите очаква чеха Томаш Бердих.

Унгарецът, който преди Мелбърн никога не бе печелил мач от основната схема на турнир от Големия шлем, допусна пробив на сервиса си в десетия гейм на първия сет и загуби с 4:6.

Най-оспорвано бе във втория сет, в който се стигна до тайбрек. При 3:3 Федерер направи два минипробива и затвори сета в своя полза. В третия сет съпротивителните сили на унгареца свършиха и Федерер с лекота спечели с 6:2.

36-годишният швейцарец е най-възрастният играч, достигнал до четвъртфиналите на Аустрелиън оупън след Кен Роузуол през 1977 година.

"Играта бе много бърза и в определени ситуации трябваше да взимам бързи решения. Мартон игра много добре. Трудно ми беше да пробия сервиса му в първите два сета, но в третия се получи и най-сетне имах попътен вятър", коментира Федерер.

В спор за място на полуфиналите Федерер ще срещне Томаш Бердих, който за седми път в последните осем години ще играе на четвъртфинал след лесна победа над италианеца Фабио Фонини с 6:1, 6:4, 6:4.