Рафаел Надал се класира на четвъртфиналите на откритото първенство по тенис на САЩ, след като победи грузинеца Николоз Басилашвили с 6:3, 6:3, 6:7(6), 6:4. В следващия си мач той ще срещне белгиеца Доминик Тийм, който по-рано победи със 7:5, 6:2, 7:6(2) миналогодишния финалист Кевин Андерсън от Република Южна Африка.

Надал не загуби подаване в първите два сета и спечели на три пъти сервис-геймове на Басилашвили, но в третия сет испанецът допусна рибрейк за 2:2. В последствие двамата продължиха без грешка до тайбрека, в който грузинецът пропусна разиграване за сета на сервис на Надал, но го затвори моментално на собствен за 8:6.

Надал не срещна затруднения в четвъртия сет с бърз пробив още в началото и се класира за следващия кръг. Защитаващият титлата си испанец подобри собствения си баланс в четвъртия кръг на откритото първенство на САЩ до 8-2, а след два дни ще се изправи за първи път срещу Тийм на друга настилка освен клей. 

Тийм, който по-рано през годината игра финал на "Ролан Гарос" именно срещу Надал, имаше много сериозно предимство в първите два сета на двубоя, а в третия бе по-концентриран и по-спокоен от съперника си Андерсън и не му позволи да вземе дори сет в мача.