Националният отбор по волейбол на България победи Иран с 3:0 гейма (25:19, 28:26, 26:24) в среща от 1-ия кръг на Група G на световното първенство в "Арена Армеец" в София.

Точно преди седмица "лъвовете" загубиха от азиатците с 1:3 в мач от Група D, който се игра във Варна, но взеха сладък реванш. Триумфът бе задължителен, а след него се нуждаем от успехи в мачовете срещу САЩ и Канада, за да можем да се класираме сред най-добрите 6 и да спорим за медалите в Торино.

Волейнационалите ни стартираха вихрено и поведоха с 5:0, а първата техническа пауза дойде при 8:2. Волейболистите на Пламен Константинов продължиха да мачкат съперника и увеличиха аванса си до 9 точки при 14:5. Персите намалиха до 15:10 след грешки в нашия тим, но "лъвовете" имаха сериозна преднина и завършиха гейма при 25:19.

Вторият гейм обаче започна огледално на първия, тъй като Иран натрупа изразителна преднина – 5:1. Пламен Константинов отговори  с прекъсване, след което Валентин Братоев намали до 2:5, но Милад Ебадипур изведе Иран до 7:4. Така първата техническа пауза дойде при 8:5 в полза на Иран, но след това отборът на България заигра силно и успя да намали разликата само до точка при 9:10.

След това мачът тръгна точка за точка, а в края на втората част се стигна до истинска драма. Иран получи два геймбола, с които нашите успяха майсторски да се справят и след това на свой ред имаха два шанса да поведат с 2:0 и използваха втория за 28:26.

България поведе в началото на третата част с 5:3 след атака на Николай Учиков по блокадата. Иранските волейболисти изравниха при 6:6 и успяха да поведет с 8:6 при първото техническо прекъсване.  Атрактивна атака на Валентин Братоев по правата от зона 4 с удар през рамото - 11:12. Блокада на Николай Учиков и равенство при 12:12.

Националите поведоха при 13:12, след като бе отсъдена носена топка на иранците. След четири убийствени сервиса на Тодор Скримов "лъвовете" дръпнаха с 24:20 и имаха четири мачбола. Иранците обаче спасиха три последователни мачбола и Пламен Константинов взе прекъсване. И то обаче не помогна и персите изравниха за 24:24.