Голямата надежда в щангите Даяна Димитрова получи доживотна забрана от Българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ). 18-годишната състезателка на клуб "Добрич" беше уличена за втори път в употреба на допинг, пише "Новспорт"

Димитрова даде положителна проба на европейското първенство за девойки до 20 години в Замошч през октомври, където спечели златния медал в категория до 48 килограма. В пробата й е открито забраненото вещество фуроземид.

Това е второ допинг нарушение на Димитрова, която през март 2017 г. даде положителна проба за същия препарат преди световното първенство за кадети в Банкок. Няколко месеца по-рано българската щангистка беше спечелила първото си голямо отличие - златен медал от европейското първенство за кадети.

Димитрова завърши осма на световното в Банкок. Впоследствие обаче тя беше декласирана, получи наказание от шест месеца, а резултатите й през годината бяха анулирани. Федерацията определи използването на забраненото вещество като лична грешка на състезателката. От БФВТ не приеха версията на треньора Божидар Божилов, че Димитрова е приела диуретика за сваляне на килограми пред първенство.

Божилов също получава доживотно наказание. На двамата ще бъдат наложени и парични глоби. Димитрова има срок до края на май да даде обяснение пред Световната антидопингова агенция (WADA) за положителната проба.

"Ще реагираме остро на всякакви опити за самодейност на личните треньори и по тази причина ще продължаваме да настояваме за централизирана подготовка в националните отбори като начин за строг контрол върху медикаментозното възстановяване на състезателите и начин за поемане на отговорност", се казва в изявлението на БФВТ.

От федерацията обявиха още, че клубът по вдигане на тежести в Добрич е изваден от регистрите. През 2017 г. друг състезател на клуб "Добрич" - Димитър Симеонов, получи четиригодишно наказание за употреба на допинг. На треньора на националния отбор Иван Иванов е "направена строга забележка" за подбора на състезатели.