Държавният шампион на открито Александър Лазаров преодоля квалификациите на турнира по тенис от сериите АТЛ 250 в София с награден фонд с награден фонд 524340 евро.

Участващият с "уайлд кард" Лазаров отрази два мачбола и елиминира поставения под номер 5 в предварителната схема Лука Вани (Италия) със 7:6(6), 3:6, 7:5 след 2.07 часа на твърдите кортове в зала "Арена Армеец".

"Такава подкрепа не съм имал през живота си. Вие ме карате ме са се мотивирам, да скачам, да викам...Благодаря ви много", обърна се Лазаров със сълзи в очите към феновете на трибуните в интервюта си на корта след двубоя. "Страхотно е. С когото и да играя, ще изляза да се забавлявам", допълни той.

Вани, 154-и в световната ранглиста, започна добре и поведе с 4:2, но Лазаров успя да изравни за 4:4, след което се стигна до тайбрек. В него 21-годишният софиянец дръпна с 6:3, но пропусна първите три сетбола, след което все пак затвори частта при четвъртата си възможност.

Във втория сет италианецът отново взе ранен пробив преднина, но този път успя да я запази, за да изравни резултата.

В третата част Вани на два пъти повеждаше с пробив, като при 5:4 сервираше за мача и поведе с 40:15, но пропусна двата си шанса да спечели. Лазаров се възползва и продължи серията си на три последователни гейма, с което стигна до крайния успех. 

Така българинът заработи 12 точки за световната ранглиста и 5285 евро от наградния фонд. Жребият за попълване на основната схема е по-късно днес.