Управителят на ОФК Пирин (Благоевград) Венко Попов отбеляза в неделя своя 50-и рожден ден, но отложи празника за лятото, за да се концентрира върху работата в клуба и проблемите, които има да решава. А орлетата не са в добро състояние, особено след домакинското поражение от Литекс.

"На себе си и на близките си пожелавам на първо място здраве, а след това да продължават напред в следване на целите и мечтите си достойно, както е било и досега", заяви Венко Попов, чийто син Страхил е един от най-постоянните и прогресиращи български футболисти в последните 2-3 години.

"Във футбола най-голямото ми желание е Пирин, моят любим отбор, най-после да получи благодетел, инвеститор, който да вложи пари в клуба и да го превърне в печеливш бизнес. Защото от създаването на клуба до момента, не е имало такъв човек или фирма. А всички знаят каква школа сме ние, каква люпилня на таланти, колко национали и в миналото, и в момента са продукт на Пирин и на нашия град".

"Благодарение на Община Благоевград в момента имаме такава инфраструктура, каквато никога не е имало преди. Базата е на лице, терените са на лице, така че само трябва да се надгражда. Община Благоевград винаги е била коректна спрямо футболния клуб, но за да станем наистина здрав отбор, ни трябва и сериозен инвеститор", допълва Венко Попов.

Бившият полузащитник подсказа, че няма как да се гонят високи резултати без устойчиво финансиране и работа в една посока. Защото повечето големи клубове, които гледаме по телевизията на високо ниво в Европа, не са станали такива за една нощ, а е работено дълго време, влагани са милиарди евро и назад в годините, и в момента, за да се стигне до там, където са.

"Изпадането от Първа лига беше истински шок за нас. За съжаление, ние станахме първата жертва на несъвършенствата на регламента в нашето първенство. Изпаднахме с повече от 30 събрани точки, докато Витоша Бистрица се спаси със 7 или нещо такова. След този удар по клуба доста рекламодатели и потенциални спонсори се отдръпнаха. Имахме заложени в бюджета и приходи от ТВ-права, които отпаднаха непредвидено и се отвори дупка, която трябваше да запълваме".

"Но Община Благоевград продължи да финансира отбора. Лично кметът д-р Атанас Камбитов е ангажиран и винаги е помагал. И се надяваме в бъдеще да продължи да го прави със своите контакти и възможности". Попов потвърди, че в един момент е имало парични проблеми, но чак за криза е пресилено да се говори. Отпадането на планираните приходи от телевизионни права и отказването на някои рекламодатели са отворили дупка в бюджета, но ръководството на клуба не спира да се бори за намиране на финансова помощ.

"В днешно време е много трудно да се намери устойчиво финансиране. От друга страна може би в Благоевград я няма тази култура богатите хора да откликват в подкрепа на емблема, каквато е ФК Пирин за града и да региона. Винаги ми е било чудно, а също така и назад в годините, че това не се случва. А от тази пасивност се възползват по-големите и по-богатите отбори, които си взимат нашите таланти без пари или буквално за стотинки. Ако има един стабилен спонсор, инвеститор, ако нашите момчета са си тук, няма да бъде така, а напротив".

"Защото каквото и да си говорим, в професионалния футбол си трябват сериозни средства. Разликата между Първа и Втора лига е само в заплатите, останалото е почти същото". В момента "орлетата" водят люта битка за оцеляване в професионалния футбол, като изоставането от чертата е 4 точки. Но въпреки това, положителна настройка не липсва и амбиция за оцеляване. "Има още 7 кръга до края, 21 точки ще се разиграят. Ще се борим докато има и 1 процент шанс. Това се опитвам да го предам и на хората около мене. Но за да се стигне до тук, много играчи ни изневериха".

"Лятото не се направи селекцията, от която имахме нужда заради финансови причини. Опитахме се да заложим повече на местните момчета, но като погледнем, от нашата школа няма футболисти родени в периода 1994-2000 година, които да са в професионалните групи. И тези момчета на по 18, които сега влизат в мъжкия отбор, все още не могат да изнесат тежестта. Реално това е първият набор, изцяло изграден в нашата академия. Но въпреки това ние им вярваме и ще се залага на тях, няма две мнения. Това е и философията ни за в бъдеще. Основата на отбора да бъде от наши момчета, завърши още силният човек в Пирин.