Григор Димитров претърпя поредния си звучен провал в тура, след като бе елиминиран от германеца Ян-Ленард Щруф още в първия кръг на "Мастърс" турнира в Рим. Опонентът на българина стигна до успеха след 6:4, 6:7(5), 6:3 за 2 часа игра.

Българинът победи този противник преди по-малко от месец в Монте Карло и то в два сета, но сега неговият опонент си взе сладък реванш и се класира за втория кръг на надпреварата във Вечния град.

По този начин статистиката по победите в преките срещи вече е изравнена и двамата са си разменили по два успеха в тура. 

Наш Гришо се раздели с Дани Валверду и започна работа с Радек Щепанек, но очевидно продължава да има сериозни проблеми.

В първия сет Щруф проби още в началния гейм, но българинът върна пробива в шестия гейм и изравни резултата на 3:3. Германецът обаче проби решително в деветия гейм и след това си спечели подаването, за да спечели и самия сет.

Вторият сет мина без пробиви, а в единадесетия гейм Григор трябваше да спасява два скрити мачбола на свой сервис. В тайбрека все пак българинът бе по-съобразителен и след 7:5 точки стигна до успеха в частта и прати мача в трети решителен сет.

В него българинът проби още на старта и дръпна с 2:0 в геймовете, но в шестия гейм германецът върна пробива. В осмия гейм Щруф проби решително и след това си спечели подаването, за да изхвърли българина.