Една година след завършването на Зимната олимпиада в Сочи, градът на източния бряг на Черно море се опитва да се възползва  максимално от вторичния ефект на Игрите, твърди официалният сайт на МОК.

Домакините се стремят да натоварват с възможно най-много стартове съоръженията и така да получат допълнителна популярност, приходи и ползи за региона.

Леденият дворец „Болшой“ например вече е дом на първия професионален хокеен тим от Сочи и на всяко домакинство събира по 7000 – 8000 зрители за регулярните срещи от Континенталната лига. Съоръжението прие и мача на звездите за 2015 г.

Олимпийският парк бе домакин на историческия старт във Формула 1 през октомври 2014 г. Огромният стадион „Фищ“, където се състояха откриването и закриването на Олимпиадата, бе трансформиран във футболен, за да приеме Купата на конфедерациите на ФИФА през 2017 г. и мачовете от Световното първенство през 2018 г., домакин на което е Русия.

Кърлинг центърът „Айс Кюб“ също ще бъде арена на елитни състезания. Тук е планирано Световното първенство през 2015 г. Същевременно Арена „Шайба“ бе трансформирана във Всерусийски дом за спорт и образование на децата.

Натоварени са и обектите във високопланинската зона. Алпийският център „Роза Хутор“ и комплексът за ски-бягане и биатлон „Лаура“ вече са световноизвестни дестинации, както за любители, така и за професионални спортисти.

„Роза Хутор“ ще приеме Световното по ски алпийски дисциплини за младежи през 2016 г. Същевременно леденият улей „Санки“ ще бъде домакин на цяла поредица елитни състезания: Европейско първенство и Световна купа по шейни през този сезон, а в бобслея – кръг от Световната купа за 2015 г. и Шампионат на планетата по бобслей и скелетон през 2017 г.

С подобна заетост на съоръженията и толкова много авторитетни прояви на хоризонта, Сочи се превръща във важна дестинация на световния спорт за години напред, коментират в МОК.