Петър Манджуков и Юлиян Инджов най-вероятно ще са новите собственици на ЦСКА. Това може да се случи след като Ивайло Манджуков и Милко Георгиев регистрират ново дружество ЦСКА и после прехвърлят акциите си на Петър Манджуков и Юлиян Инджов, за които се счита, че ще са и основните инвеститори в клуба от лятото.

Регистрацията на новото дружество се очаква да излезе през следващата седмица, след което да бъде осъществено и прехвърлянето на книжата. Твърди се, че Петър Манджуков и Юлиян Инджов ще държат по 50 % от акциите на ЦСКА, а същевременно ще откупят и марката от НАП.

Процедурата обаче се бави, тъй като новото дружество основано от Ивайло Манджуков и Милко Георгиев („ФК ЦСКА” АД) получи на два пъти отказ да бъде вписано в Търговския регистър. Последният такъв е от вчера.

Като причина за него от ТР са посочили, че Ивайло Манджуков не е внесъл декларация, с която обявява, че не се намира в несъстоятелност. След проверка в регистъра обаче бе установено, че такава декларация от страна на Манджуков е изпратена. Следователно доводът на ТР да откаже вписване е обвит в мистерия.

Още днес от ЦСКА се очаква да опитат да изяснят причините за разминаването. Иначе идеята е новото дружество да заеме мястото на старото в А група. Как това би могло да стане? В момента клубът е собственост на „ПФК ЦСКА АД”. В тази компания ще влезе синдик, който ще започне процедура по обявяване на несъстоятелност.

В същото време новосъздаденото дружество ще приеме дълга към НАП от близо 11 милиона лева и ще откупи марката на армейците, която е запорирана от Агенцията по приходите. Оттук вече на ход е Изпълкомът на БФС, който се събира в средата на юни - между 15 и 17-ти.

От решението на водещите фигури във футболния съюз зависи дали новото дружество с име ЦСКА ще бъде допуснато до участие в А група. Отговорните фактори на „Армията” имат достатъчно сериозни индикации, че БФС ще даде зелена светлина.

Ако процедурата мине успешно, Ивайло Манджуков и Милко Георгиев ще прехвърлят акциите си от „ФК ЦСКА АД” на Петър Манджуков и Юлиян Инджов и двамата бизнесмени ще станат собственици на клуба. В случай, че процедурата бъде доведена до успешен край, те са поели ангажимента да осигуряват общо 4 милиона лева на сезон за клуба.

Допълнителни 2 милиона лева на година пък ще са необходими за покриване на дълга към НАП. Той ще бъде разсрочен за 5-6 години. Това второ перо по бюджета е планирано да се осигури от няколко бизнесмени, които да влязат в УС и да дават определена сума всеки сезон, както и от продажбата на играчи, билети, телевизионни права и други приходи.

В тази ситуация трябва да се припомни друг идентичен случай – този с Берое през 2008 г. Тогава собственикът на заралии Николай Банев се отказа от издръжката на клуба. Бе започната процедура по несъстоятелност с влизането на синдик. Впоследствие се създаде ново дружество, което с решение на Изпълкома бе допуснато до участие в елита. По подобен начин и сега армейците ще се опитат да запазят мястото си в А група.