Швейцарецът Марко Одермат записа седмата си победа в седем състезания в гигантския слалом през настоящия сезон в Световната купа по ски алпийски дисциплини.

На пистата в американския курорт Палисейдс Тахо 26-годишният Одермат стигна до първото място с общо време от двата манша от 2:11.69 минути. Това се оказа достатъчно за него, за да спечели за трети пореден сезон Световната купа. Десет старта преди края швейцарецът има 1702 точки, което е с точно 1001 точки повече от актива на втория Мануел Фелер от Австрия. Теоретично Фелер може да спечели 1000 точки в оставащите десет състезания, но и те няма да му бъдат достатъчни, за да изпревари Одермат за Големия кристален глобус.

Както и в много други гигантски слаломи този сезон, така и сега Одермат даде най-добро време в първия манш от 1:06.48 минути. Това му позволи да не кара с максимален риск във втория манш и така той стигна до десетата си поредна победа в състезания в гигантския слалом. Толкова дълги серии преди него в една конкретна дисциплина са правили само шведът Ингемар Стенмарк, който има 14 последователни успеха в гигантския слалом, и австрийката Анемари Мозер-Прьол, която е с 11 успеха в спускането.

Втори в Палисайдс остана норвежецът Хенрик Кристоферсен. Той бе по-бавен от Одермат с едва 0.12 секунди. Кристоферсен загуби 0.15 секунди спрямо Одермат в първия манш и тази на пръв поглед нищожна разлика се оказа непреодолима.

Трети финишира американецът Ривър Радамус на 1.37 секунди. За него това е първи подиум в Световната купа, а основна роля за достигането му бе представянето му в първия манш, в който той даде трето време на 0.78 секунди зад Одермат.

Челната шестица днес се допълни от още трима швейцарци - Томас Тумлер, Джино Кавизел и Лоик Меяр. След тях останаха австрийците Рафаел Хаазер и Мануел Фелер, съответно седми и осми.

В класирането за Големия кристален глобус, който вече е притежание на Одермат, след Фелер (701 точки) се нарежда французинът Сиприен Саразен, който има 684 точки. 

Въпреки седемте си победи от седем старта, Марко Одермат все още не си е осигурил теоретично Малкия кристален глобус в гигантския слалом. Швейцарецът има максимален актив от 700 точки и теоретично може да бъде изпреварен единствено от Филип Зубчич. Хърватинът е втори с 314 точки, но днес не добави нов актив, след като падна във втория манш. Третият Хенрик Кристоферсен с 298 точки не може да съкрати изоставането си от 400 точки в оставащите четири старта.

В неделя в Палисайдс Тахо предстои и състезание в слалома, в което участие трябва да вземе и българинът Алберт Попов.