През последните 4 сезона отборът с най-добър защитен рекорд спечели Висшата лига. През този Арсенал е инкасирал най-малко попадения и е вкарал най-много. И може би логично води в класирането 7 мача преди края. Под ръководството на Микел Артета основният фокус е върху отбраната и именно това може да донесе дивиденти на топчиите в битката за титлата.

Артилеристите завършиха на 5 точки зад Манчестър Сити миналата кампания, допускайки 10 попадения повече от шампионите. През тази те са инкасирали 6 по-малко от втория отбор с най-добър защитен рекорд – Ливърпул. Лондончани допускат по 0,77 гола средно на мач в сравнение с 1,13 през миналия сезон. В момента Арсенал е с 3 поредни сухи мрежи, а сега посреща петия Астън Вила, знаейки, че нов двубой без инкасирано попадение ще бъде още една малка стъпка към славата.

През календарната година статистиката на топчиите е още по-добра. В 11 мача xG-то за очаквани допуснати голове в тяхната вратата е общо 4,98. При вторият най-добър по този показател – Ман Сити, е 12,28, което е доказателство за страхотната работа в дефанзивен план на хората на Микел Артета. Привличането на Деклан Райс и Давид Рая през изминалото лято помогна, освен това Уилям Салиба се завърна към най-добрата си форма. Но не пренебрегвайте важността на Кай Хаверц, който пресира брилянтно в предни позиции заедно с Мартин Йодегор.

В основата на успеха обаче са двамата централни защитници Габриел и Салиба, които са съответно на 26 и 23 години. Те биха могли да играят заедно още 6-7 сезона и като нищо да се превърнат в най-добрата двойка бранители в Европа. Те са бързи, силни физически и винаги в позиция на готовност, така че да могат да се намесят, да спечелят точката и да я изнесат. Имат страхотно разбиране както помежду си, така и за играта като цяло.

Бен Уайт е невероятно постоянен и внася гъвкавост в структурата. Десният бек може да стане трети централен бранител или да се премести в халфовата линия за допълнителен човек. Той има издръжливостта да се включва в предни позиции като атакуващ краен защитник, а освен това е развил страхотно разбирателство с Букайо Сака. Уайт има 2 гола и 4 асистенции във Висшата лига този сезон, като същевременно помогна на Арсенал за 9 сухи мрежи. Подобно на Габриел и Салиба, той процъфтява в големите мачове.

Деклан Райс може всичко – да защитава или да пробива напред, за да създаде пространство за колегите си в средата на терена. Когато Жоржиньо играе, английският национал може да бъде по-атакуващ футболист, но също така да помага в дефанзивен план, когато се налага. Без топката Райс е феноменален, което го прави сърцето на отбора. Той осигурява краката и енергията в тима.

Арсенал не пресира произволно, а с план и модел. Топчиите искат да принудят опонентите си да правят дълги пасове. Нападателите полагат усилия, за да накарат съперниковите футболисти да се озоват в задънена улица и да изритат топката напред.

Зоната на левия бек е може би единственият проблем на артилеристите и отборите се насочват към нея. В последно време Артета предпочита за там Якуб Кивиор, а другите варианти са Александър Зинченко и Такехиро Томиясу. До края на кампанията Арсенал ще срещне отбори с изключително надарени крила, които ще опитат да се възползват – Астън Вила има Леон Бейли и Муса Диаби, Челси е с Коул Палмър и Нони Мадуеке, Тотнъм притежава Деян Кулушевски и Бренан Джонсън, докато Алехандро Гарначо от Ман Юнайтед може да съсипе всеки бранител.

Съперниците вероятно ще си помислят, че имат шанс в тази зона, но видяхме достатъчно доказателства, че Арсенал знае как да се справи с това. Те са най-добрите в защита и въпреки че не са перфектни, изглежда имат правилния манталитет, за да преминат през трудните моменти.

Карън КЕРНИ, Guardian