Манчестър Юнайтед удари с 4:2 Байер Леверкузен на своя стадион "Олд Трафорд" и започна победно тазгодишното си участие в Шампионската лига.

Два гола за "червените дяволи" заби Уейн Руни, по един добавиха Робин ван Перси и Антонио Валенсия. Точни за германците бяха Симон Ролфес и Омер Топрак.

Играч на срещата определено бе Уейн Руни, който опъна два пъти мрежата и се отчете с една асистенция, но направи и един гаф, който можеше да се окаже решаващ за развитието на мача.

Така Дейвид Мойс дебютира с впечатляващ успех начело на Юнайтед в Шампионската лига. По този начин "червените дяволи" излязоха начело на Група "А", където са още отборите на Реал Сосиедад и Шахтьор Донецк.


Двубоят започна с натиск на домакините, които притиснаха сериозно германците в собствената им половина. В 5-ата минутаУейн Руни можеше да вкара, но тупалката му от дъгата на наказателното поле срещна тялото на играч на Байер.

Малко по-късно Робин Ван Перси отправи опасен диагонален удар и малко не му достигна да открие резултата, топката обаче мина до гредата.

Юнайтед продължи да атакува и сътвори страхотна триходова атака между Шинджи Кагава, Майкъл Карик и Робин ван Перси, която обаче завърши с балонно центриране на Карик и Лено без проблеми улови топката.

В 20-ата минута последва нова опасност пред вратата на Байер. Ван Перси центрира остро в наказателното поле на гостите, където Лено увисна и позволи на Рио Фърдинанд да играе с глава, но за негово щастие топката мина над гредата.

Две минути по-късно се случи най-логичното и Юнайтед успя да вкара. Тогава "червените дяволи" разцъкаха по лявото крило, след което последва перфектно центриране на Патрис Евра на точката на дузпата, където Уейн Руни от движение успя да вкара.

Трябва да се отбележи, че този гол бе доста спорен, тъй като останаха съмнение за засада при подаването към Евра, а и също така за нарушение на Антонио Валенсия срещу Лено.

Валенсия се намираше в пасивна засада, но влияеше на играта и определено пречеше на Лено след удара на Руни. Леверкузен можеше да изравни след само пет минути. Донати проби отдясно и центрира остро към Кислинг, но Смолинг направи решителна намеса и с глава изчисти.

Към края на полувремето Юнайтед отново вдигна оборотите и натисна сериозно гостите. В 38-ата минута Ван Перси сви топката на точката на дузпата, но там нямаше негов съотборник, който да засече в мрежата. Последваха и страхотни удари на Уейн Руни и Шинджи Кагава, но топката минаваше до двете греди.

Второто полувреме започна с натиск на Юнайтед, но първото по-сериозно положение за гол бе за Леверкузен. В 51-ата минута Рио Фърдинанд сгреши детински в собственото си наказателно поле и подари топката на Сидни Сам, който се завъртя и стреля, но Де Хеа спаси.

Три минути по-късно последва уникален пропуск и показност на брутален егоизъм от страна на Уейн Руни.

Тогава Спахич се подхлъзна пред пеналта и подари топката на Руни, който остана сам срещу Лено, преодоля го и вместо да чукне пас към Робин Ван Перси, който чакаже на пред голлинията, Руни демонстрира егоизъм и се опита сам да вкара, но прати коженото кълбо до лявата греда.

Този уникален пропуск изигра лоша шега на Юнайтед, защото в 54-ата минута Байер изравни. Хюнг-Мин намери много добре Ролфес малко встрани от дъгата на наказателното поле, последва страхотен фалцов удар, който прати топката в мрежата на Де Хеа.

Радостта на Леверкузен от изравняването трая едва пет минути. Антонио Валенсия разнебити защитата на гостите отдясно, последва центриране в наказателното поле, където Робин ван Перси изпълни страхотна странична ножица и отново даде преднина на отбора си.

Вина за този гол носи Лено, който не се намеси адекватно и топката мина между ръцете му. Малко по-късно Уейн Руни стреля от фаул, но прати топката в стената изградена от играчи на германците.

В 69-ата минута Кислинг можеше да изравни, след като получи топката на точката на дузпата, но стреля право в ръцете на Де Хеа.

Испанецът веднага изрита силно коженото кълбо в половината на гостите, където централната двойка защитници на Леверкузен сгреши фатално и позволи на Руни да се озове сам срещу Лено и технично да вкара за 3:1.

В 78-ата минута срещата бе решена окончателно. Тогава Юнайтед сътвори поредната си фамозна контра, която започна от Ван Перси, премина през Йънг, за да завърши с пас на Руни към Валенсия, който с отсечен шут вкара.

Към края гостите живнаха и стиганаха до нов гол. След изпълнение на ъглов удар Де Хеа увисна и след като топката се чукна от горната му греда попадна на крака на Омер Топрак, който я прати в мрежата за 4:2.

До края не се случи нищо интересно, освен един фрапантен пропуск на Ван Перси и Юнайтед взе заслужена победа. 


Манчестър Юнайтед - Байер Леверкузен 4:2

Голмайстори:
1:0 Уейн Руни (22)
1:1 Ролфес (54)
2:1 Робин ван Перси (59)
3:1 Уейн Руни (70)
4:1 Валенсия (78)
4:2 Омер Топрак (88)

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Евра, Фърдинанд, Смолинг, Видич, Карик, Валенсия, Кагава, Фелайни, Рууни, Ван Перси

Байер: Лено, Спахич, Бьониш, Топрак, Донати, Райнарц, Ролфес, Кан, Сам, Хюнг-Мин, Кислинг