Бъдещият треньор на Ливърпул не спира да си осигурява нови поводи за усмивки покрай победната серия на неговия Фейенорд. Тимът на Арне Слот последно победи с 3:2 Нек Ниймеген в Ередивизи, а преди това отнесе с 5:0 ПЕК Цволе - клуба, в който Слот започва и завършва своята кариера на футболист.

Откакто е треньор, той е свикнал да побеждава и всъщност никога не е губил два шампионатни мача поред с Фейенорд. Тимът му е на път да спечели повече точки, отколкото в шампионския си сезон миналата година, макар че в случая ще остане втори зад ПСВ Айндховен.

След страхотните впечатления, които остави в Ротердам, Арне Слот ще направи големия преход към топ отбор и топ първенство, за да поеме Ливърпул. Споразумението вече е сключено, макар и да не е официално обявено - именно нидерландецът ще наследи Юрген Клоп и затова феновете на мърсисайдци вече нямат търпение да разберат що за човек е и какво може да се очаква от него.

Арне се мести да живее в Цволе, когато заиграва там, но е роден в градчето Бергентейм и първият му отбор е местният ВВ Бергентейм. Неговият първи треньор Ян Опоф си спомня колко рано Слот дава признаци, че ще бъде по-различен от останалите деца.

Още като е на 9, бъдещият наставник на Ливърпул е преместен при 12-годишните и проявява отлична техника и пъргав ум. "Правеше тези около себе си по-добри. На 9 години вече беше лидер на терена", разказва Опоф. "Идваше и ме питаше дали можем да пробваме това или онова на терена. Беше много интелигентен за възрастта си. Не беше бърз като за №10, но притежаваше визия и интелект".

Бащата на Арне - Аренд, е училищен директор, но също се изявява като футболен треньор. До днес той продължава да живее в Бергентейм и да помага на местния клуб.

"Баща му също беше способен футболист, добро семейство са и Арне беше добро момче", допълва Ян Опоф, който се гордее със своя принос ("от три процента" според неговите думи) за футболното израстване на Слот. "Горд съм, ние сме малко градче от само 3500 души, а сега един от нас ще води един от най-големите клубове в света".

Опоф допълва, че Арне Слот притежава тотално различен характер от сънародника си Ерик тен Хаг, който вероятно скоро ще се раздели с поста си в Манчестър Юнайтед.

"Арне прави играчите по-добри, прави ги щастливи и така те прогресират. Не е като при Тен Хаг и Роналдо. С Мохамед Салах Арне би казал "Ела, нека поговорим". Ще говорят два часа и ще обсъдят всичко, той ще накара Салах да се чувства важен за отбора".

"Играчите го обожават, аргументите и обясненията му са добри. При други треньори просто не е така, докато той обяснява всичко толкова добре", категоричен е Ян Опоф.

На стадиона на Фейенорд "Де Кайп" си има зала на славата на треньорите, където може да намерите снимки не само на Слот, но и на всичките му предшественици - сред които са такива като Рууд Гулит, Джовани ван Бронкхорст, Яп Стам, Дик Адвокаат и Роналд Куман.

Мнозина фенове на отбора ще поставят Слот най-високо от всички тях, а и доста местни журналисти ще се съгласят. Изглежда у местните няма разочарование, че треньорът ще напусне след три години начело и те ще стискат палци за негов успех във Висшата лига.

"Имам големи надежди", казва Марсел ван дер Краан от De Telegraaf. "Виждал съм други мениджъри да отиват в Англия и за някои от тях можех да предвидя, че нещата няма да се получат, защото не можеш да не вземеш под внимание английската култура".

"Но ми е достатъчно да видя Слот и начина, по който се държи, той винаги е усмихнат. Много е оптимистичен и комуникира страхотно с играчите. От първия му ден езикът в съблекалнята на Фейенорд е английският. Владее много добре английски и си проличава и на пресконференциите му".

Ван дер Краан посочва, че Слот практикува "секси" футбол, но и че характерът му ще се окаже не по-малко важен от стила му на игра.

"За да успееш във Висшата лига като чуждестранен мениджър ти трябва характер. И трябва да общуваш добре с медиите", убеден е журналистът. "Той е брилянтен в това отношение тук в Нидерландия и очаквам да бъде такъв и в Англия. Видяхме, че във всеки отбор, в който е бил, играчите се развиват и се подобряват. Всеки път като си тръгва, оставя клуба в добро финансово състояние, защото е повишил стойността на играчите и вече е подготвил други да ги заменят".

Преди да се установи в Ротердам, Слот изкара успешни периоди начело на Камбуур и АЗ Алкмаар. А във Фейенорд финансовата ситуация не беше никак блестяща, докато той не закрепи отбора.

Кореспондентът за Фейенорд и телевизионен репортер Денис ван Еерсел също е сигурен, че Слот притежава увереността и характера да наследи легендарна фигура като Клоп.

"Мисля, че може да се справи с очакванията дори в тим като Ливърпул и да работи успешно с играчи от световна класа в световен клуб", смята Ван Еерсел. Обратно в родния му град, неговият бивш съсед и приятел от детството Алберт Лихтенберг няма търпение да види Слот във Висшата лига.

"От малък винаги беше с топката и не спираше да играе на улицата и на полето, добро момче беше", спомня си Алберт, който сега е треньор на юноши и за него Арне е вдъхновение.

Разбира се, въпросителните около мениджъра са свързани с това, че никога не е играл или тренирал извън Нидерландия. Скокът за него ще е голям, но хората, които го познават нямат съмнение - Ливърпул е избрал правилния човек.

Материал на webcafe.bg