От футболната лига на Италия официално разкриха списъка с трима играчи кандидати за приза "Нападател на годината" в рамките на годишните награди MVP в Серия А. Финалната тройка е  Рафаел Леао от Милан, Пауло Дибала от Рома и водещият голмайстор на Ювентус Душан Влахович. Интересното е, че капитана на Интер и голмайстор №1 за сезона Лаутаро Мартинес не е сред финалната тройка.

В края на сезон 2023-24 г. ще бъдат раздадени няколко награди, включително еквивалентните награди за вратари, защитници и полузащитници, както и за млад играч на годината (до 23 г.) и за цялостен MVP на лигата, който ще бъде обявен директно, без списък с кандидати, на 24 май.

Това е шестият сезон на настоящия формат на наградите в Серия А. От Серия А потвърждават, че наградите се основават на редица различни показатели, включително статистика, записана от данните от проследяването, и "научно утвърдената" система за оценка на играчите, която измерва въздействието на играчите в играта, тяхното движение и вземане на решения.

През миналия сезон наградите бяха доминирани от представители на Наполи, тъй като Адзурите бяха коронясани като носители на Скудетото за първи път от повече от 33 години.  Миналата година наградата "Нападател на годината" бе връчена на най-добрия голмайстор в дивизията Виктор Осимен, който обаче бе изпреварен от своя съотборник Хвича Кварацхелия за наградата за най-полезен играч.

Сред предишните победители са капитанът на Лацио Чиро Имобиле, Кристиано Роналдо по време на престоя си в Ювентус, Имобиле още веднъж и Фабио Куалярела от Сампдория през първата година.

Тримата кандидати за вратар №1 са Микеле ди Грегорио от Монца, Войчех Шченсни от Ювентус и Марко Карнезеки от Аталанта. При защитниците финалната тройка е Глейсон Бремер (Ювентус), Рикардо Калафиори (Болоня) и Алесандро Бастони (Интер). При халфовете наградата ще иде при един измежду Туун Компайнерс (Аталанта), Хакан Чалханоглу (Интер) и Кристиян Пулишич (Милан).

Кандидадите за най-добър млад играч са Джошуа Зиркзее (Болоня), Матиас Суле (Фрозиноне) и Раул Беланова (Торино).