Днес започва лятната подготовка на ЦСКА за следващия сезон, а с това на практика и новата ера в клуба. Макар управлението на семейство Ганчеви да приключи в края на април, последният месец от катастрофалната изминала кампания беше „в заварено положение“, що се отнася до новата червена власт. Сега обаче всичко зависи от нея и хората по веригата в презентираната в началото на седмицата структура. Една от ключовите единици в нея е треньорът Томислав Стипич, за когото в следващите дни предстои да запознае футболистите със своите идеи и изисквания.

Хърватският наставник, колегите и ръководителите му влизат в тежка битка с времето преди началото на първенството. Тегленият вчера жребий изпрати възможно най-трудното предизвикателство на 44-годишния специалист за дебюта му в България – гостуване на Лудогорец в Разград. И макар че организираните фенове, а и голяма част от неорганизираните, обещаха подкрепа и картбланш на новата власт, те със сигурност очакват силен старт на сезона. Това ще е и вид извинение за пропуснатото участие в евротурнирите.

Откакто беше официално обявена смяната на собствеността в ЦСКА, всяко движение на червените управленци  се следи изкъсо. Решенията, подборът им на кадри, новите шефове правят всички тези неща за първи път. А футболната общественост се нуждае от индикации и доказателства, че ЦСКА в действителност ще тръгне по нов път, както бе анонсирано. Затова и евентуални лоши резултати на старта на първенството биха дали лош привкус на реформаторските процеси в клуба. А това зависи от качествата на Томислав Стипич, експертизата на новото скаутско звено и срока, в който съставът ще бъде окомплектован. От Борисовата градина гласно признаха, че в момента отборът не е на нужното ниво и ще е нужно сериозно надграждане. И макар че отчетоха, че поради така стеклите се обстоятелства ще трябва да правят селекция в движение, това по никакъв начин няма да намали строгостта, с която ще се оценяват червените попълнения.

Предвид всички тези фактори ЦСКА в никакъв случай не трябва да повтаря грешките от миналото лято, за да има шансове за позитивен старт на сезона. Тогава армейците проведоха подготвителен лагер в Австрия, но доста от чужденците получиха позволение да се присъединят по-късно към подготовката, други бяха с националните ди отбори, а селекцията, която впоследствие се оказа крайно неуспешна, сериозно се забави. Това доведе дори до включването на администратора Стойко Сакалиев в тренировките, водени от Саша Илич. В контролите пък червените играеха със състави, които така и не повториха в официалните мачове. В общи линии ЦСКА даде нагледен пример как един отбор не трябва да се подготвя за новия сезон. И резултатът не закъсня – уволнение на Илич и срамно отпадане с 0:6 от румънския Сепси белязаха началото на миналата кампания.

След като в последните месеци изпиха докрай горчивата чаша от всички управленски решения в предишните години, феновете са наясно, че новият сезон може и да не започне по мечтания за ЦСКА начин. Но ако това стане, е неминуемо авторитетът на новите ръководни фактори, както и на треньора Стипич сериозно да се разклати и да сложи начало на обратното броене за предстоящи оставки или уволнения.

Затова и считано от днес, със старта на подготовката ЦСКА започва битка с времето до визитата от първия кръг на Лудогорец на 20-21 юли. За малко повече от месец Томислав Стипич трябва да изправи на крака разнебитения червен състав, а шефовете му да осигурят подсилване на нужните позиции, т.е. на почти всички. Защото Филип Филипов поиска три трансферни прозореца време, за да се изгради наистина силен отбор, но в ЦСКА времето винаги е кът. И ако не се проведе правилна, пълноценна подготовка с футболистите, които след това ще играят и самите официални мачове, може да се даде старт на нова лавина от треньорски смени и трансферни разочарования.

Мартин Костадинов, в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС