Довечера от 22.00 часа в Рим предстои да бъде изигран 77-ият финал за Купата на Италия. До спора за трофея стигнаха рекордьорът с 14 отличия Ювентус и Аталанта, който е ликувал веднъж преди 61 г. На този неравностоен фон успехът обаче би бил еднакво ценен и за двата тима. Бианконерите ще спасят лошия си сезон и няма да запишат 3 години суша. Нерадзурите, чиято кампания е повече от добра, пък са на мач от славата.

През 2021-ва бе единственият досега прецедент на финал, като Юве начело с Андреа Пирло надделя с 2:1 срещу бергамаските на Джан Пиеро Гасперини. Оттогава при бианконерите са оцелели 6-има (Данило, Маккени, Рабио, Киеза, Шченсни иПинсолио), а при Богинята – 7-ина (Толой, Хатебур, Де Роон, Джимсити, Миранчук, Руджери и Пашалич). На Аталанта предстои и финал в Лига Европа срещу непобедимия през сезона Леверкузен на 22 май в Дъблин.

В Ювентус вдигнаха трима от контузените и те попаднаха в групата за Рим. Това са нападателят Кенан Йълдъз и защитниците Данило и Алекс Сандро. Така твърдо извън състава на бианконерите е единствено бранителят Матияде Шилио. Халфът Мануел Локатели е наказан, а своите дълги санкции изтърпяват Пол Погба (допинг) и Николо Фаджоли (залози).

„Това ще бъде съвсем различен мач от последния (б.р. – 2:2 на 10 март в Торино). Очаквам много равностоен двубой, срещу този отбор на Аталанта не може да си позволим и най-малката грешка. Има ентусиазъм и живец при тях“, заяви треньорът на Юве Масимилиано Алегри, който си тръгва след края на сезона.

След 4 поредни загубени финала Аталанта ще се опита да строши каръка. При бергамци контузени са защитниците СеадКолашинак и Емил Холм, а големият отсъстващ е намиращият се в отлична форма таран ДжанлукаСкамака, който е наказан.