Бивши пилоти във Формула 1, а сега анализатори, се  обединиха около мнението, че Фернандо Алонсо наистина е карал опасно в края на Гран При на Австралия, притискан от Джордж Ръсел. 

Както е известно пилотът на Мерцедес катастрофира в предпоследната обиколка, но след разследване бе установено, че испанецът е започал спирането за 6-и завой повече от 100 метра по-рано, отколкото преди това и по някакъв начин е повлиял за случилото се. 

„Алонсо се оплака от проблеми с педала на газта, като освен това обясни, че е искал по-добро излизане от завоя. За мен обаче няма съмнение, че той искаше да подведе Ръсел, макар че не смятам, че е предвиждал подобна катастрофа за съперника си“ заяви Мартин Брандъл. 

„Има начин да се кара тактически, но и такъв, който преминава донякъде границите и мисля, че точна така бе и в този случай“ заяви Карун Чандок. „Проблемът за Алонсо идва от това, че в действията му има много непредвидимост и Джордж изведнъж се оказа много близо до Фернандо, което той не очакваше, подхлъзна се и след това нямаше как да овладее колата“ добави той. 

Беше припомнен и случай от 2003-а, когато Алонсо прави подобно нещо срещу Дейвид Култард, който също напуска пистата.