Собственикът на водещ нидерландски футболен клуб го е финансирал със заеми от Роман Абрамович, сочат изтекли документи. Това подхранва въпросите за продължаващото влияние на руския олигарх, който е подложен на санкции от ЕС и Обединеното кралство, върху футбола.

Подробности за споразумението с участието на Валерий Ойф, който пое собствеността на „Витес Арнем“ през 2018 г., бяха разкрити от „Гардиън“ и Бюрото за разследваща журналистика (БРЖ).

Документите повдигат въпроса дали Абрамович, бившият собственик на футболния клуб „Челси“, все още има отношение към европейски клуб, въпреки че е обект на санкции след нападението на Русия над Украйна.

Те се появиха три седмици, след като Нидерландската футболна асоциация (НФА) отне 18 точки на Витес за нарушаване на лицензионните правила, с което официално потвърди изпадането му от Ередивизи - висшата лига на Нидерландия.

НФА започна да разследва Витес, след като репортажи на „Гардиън“ и БРЖ разкриха очевидни финансови връзки между клуба и Абрамович, включващи двамата предишни собственици на клуба. НФА заяви, че на клуба е наложена рекордна санкция заради многократни нарушения на правилата за лицензиране и укриване на информация.

Тя добави, че има „индикации“, че Абрамович, бившият собственик на Челси, е контролирал или все още контролира клуба и че има риск от нарушаване на санкциите и пране на пари.

Нидерландското министерство на икономиката и изменението на климата разследва дали има някакви връзки между Витес и Абрамович в светлината на санкциите на ЕС, наложени му през 2022 г. като част от международните усилия за насочване на вниманието към богати и влиятелни съюзници на Кремъл в отговор на инвазията в Украйна.

Нови документи повдигнаха още спешни въпроси, според които Абрамович е източник на почти всички пари - почти 200 млн. долара, използвани от Ойф за финансиране на офшорна компания Matteson Overseas Ltd.

Документите са част от досиетата Cyprus Confidential, споделени от Международния консорциум за разследваща журналистика и Paper Trail Media.

Други съдружници на Абрамович са подложени на санкции в Обединеното кралство, но не и в ЕС.

Ойф, дългогодишен бизнес партньор на Абрамович и преди това високопоставен служител в руската петролна компания "Сибнефт", по-рано е отричал твърденията, че олигархът все още има връзки с Витес.

Документите обаче хвърлят светлина върху начина, по който Ойф е управлявал клуба след поглъщането му през 2018 г. Ойф, който досега не е успял в опитите си да продаде клуба, е притежавал Витес директно, но Matteson Overseas Ltd е била използвана, за да им осигури финансиране и финансови гаранции.

Според изтекли документи Matteson е бил почти изцяло финансиран от Абрамович. Компаниите на Абрамович са предоставили на Matteson заеми за десетки милиони долари, които след това са били инвестирани в други дружества, свързани с него и неговата компания за управление на активи Millhouse Capital. Генерираните печалби са използвани за изплащане на дългове по заеми и за финансиране на по-нататъшни начинания, включително Витес.

В продължение на десетилетие Абрамович отпуска близо 200 млн. долара на Matteson, който инвестира в различни начинания, ръководени от Millhouse, включително в листвани на борсата компании като Evraz и Highland Gold, минни концесии в Русия и широкомащабно кредитиране на ценни книжа. Документите произхождат от Meritservus, базирано в Кипър дружество за финансови услуги, което е управлявало голяма част от офшорната мрежа на Абрамович. Досиетата показват, че Meritservus е действала и за няколко компании на Ойф, които са силно свързани с Абрамович.

От 2020 г. Matteson е базирана в зависимата от британската корона държава Джърси и има общ номинален директор с няколко от компаниите на Абрамович. Ойф е действал и като директор на компанията на Абрамович Greenleas International в началото на 2022 г., като по това време е одобрил продажбата на активи за стотици милиони долари само няколко седмици преди да бъдат наложени санкции на Абрамович. Една от тези сделки включваше продажбата на акции на стойност 61 млн. долара в руската търсачка Яндекс на собствената компания на Ойф.