Реал Мадрид си върна първото място като най-скъп клуб в света в класацията на Football Benchmark. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Кралете отново изпревариха Манчестър Сити, а на 3-та позиция се намира другият колос от английския град – Юнайтед. Така в Топ 3 остават клубовете, които се намираха там и през миналата година. Но испанският колос отбеляза увеличение на корпоративната си стойност с 27% и се превърна в първия клуб на планетата, който минава границата от 5 милиарда евро. И това постижение върна Реал като водещ футболен клуб по отношение на приходи. Успехът идва от намалените разходи за персонал с 13% сравнение от предходния сезон, както и подобрените приходи преди данъци с над 270 млн. евро. Обновеният стадион  "Сантяго Бернабеу" също носи допълнителни парични награди, както и отличното представяне на отбора на терена – титла в Испания и финал в Шампионска лига. Въпреки загубата на 1-то място, корпоративната стойност на Сити също нараства с 21% до 4,9 млрд. евро. Растежът на "Гражданите" идва от триумфа в Шампионска лига през миналия сезон. На "Етихад" разходите на персонала са се увеличили с 16%, но английският първенец записва нетна печалба от 92 млн. евро, регистрирайки трети пореден печеливш сезон. Манчестър Юнайтед не записа най-добрия си сезон, но удържа своето място на подиума за девета поредна година. Извън терена, "Червените дяволи" записаха значителни подобрения, главно заради намаляване на разходите за персонал със 100 млн. евро и скорошната инвестиция на сър Джим Ратклиф", каза Коларов.

Къде в класацията се намира другият финалист в Шампионска лига Борусия Дортмунд? "Германският клуб е на 11-то място в класацията, като увеличава корпоративната си стойност с 9%. Точно зад Дортмунд са Ювентус, Атлетико Мадрид, Милан и Интер. Иначе Топ 10 остава непроменен от клубове, но претърпя известно пренареждане. Байерн Мюнхен изпревари Ливърпул като четвъртия най-ценен клуб, Челси изгуби две позиции, до 9-та. Тотнъм вече е на 7-мо място, ПСЖ е осми. Барселона е 6-ти, 10-ти е Арсенал", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори и за представянето на Григор Димитров на "Ролан Гарос" и за финала в НБА.

Снимка: БГНЕС