Манчестър Юнайтед и Ливърпул се изправят един срещу друг в неделя в голямото дерби на английския футбол. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Враждата между двата най-титулувани клуба на Острова не е тайна за никого, но колко трансфера в историята има директно между "Червените дяволи" и мърсисайдци? "Само три", каза Коларов, след което ги изброи.

"Първият е на Аленби Чилтън през далечната 1938 година. Сумата е неизвестна, но това е единственият футболист, който преминава директно от Ливърпул в Манчестър Юнайтед. Прави го без да е записал официален мач за "червените", докато за Юнайтед изиграва 352 срещи, в които вкарва 3 гола. През 1955 г. напуска в посока Гримзби, а година по-късно спира с футбола. Има и два мача за националния отбор на Англия", разказа гостът.

"Останалите два директни трансфера между големите съперници са в обратната посока. През сезон 1953/54 Том МакНълти напуска Юнайтед след 57 срещи и преминава в Ливърпул. За мърсисайдци записва 36 двубоя. Предполага се, че сумата по сделката е 8 хиляди евро. Последният такъв случай е с Фил Чиснал, който е определян за страхотен нападател, но не успява да разгърне потенциала си и в двата гранда. В периода 1959 – 1964 г. вкарва 8 гола в 35 мача за Юнайтед в първенството, след което Ливърпул го купува за 29 хил. евро, но записва едва 6 двубоя с 1 попадение. Това е последният директен трансфер между двата клуба. Иначе легендата Майкъл Оуен е последният футболист, играл за двата отбора", добави Коларов.

Как се промени пазарната стойност на Юнайтед и Ливърпул през този сезон? "Тя се определя от представянето на отборите през сезона и това рефлектира сериозно върху Юнайтед. До момента "Червените дяволи" са големият губещ в Европа, след като стойността на състава е паднала със 148,05 милиона евро при последната актуализация. Най-много се е смъкнала цената на Антъни (-32 млн. евро), Маркъс Рашфорд (-20 млн. евро) и Мейсън Маунт (-20 млн. евро). Цената на отбора от "Анфийлд" пък се е покачила с 94,1 млн. евро, което е 9-то място на Стария континент при последната актуализация. С най-голям принос за това е Доминик Собослай, чиято стойност се повиши с 25 млн. евро. С голяма заслуга са и младоците, които пробиха в първия отбор на Юрген Клоп – Конър Брадли (+13,5 млн. евро), Къртис Джоунс (+13 млн. евро) и Джарел Куанса (+11,6 млн. евро)", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор

Снимка: БГНЕС