След като Серена Уилямс се пенсионира и Наоми Осака отпадна за годината, докато се възстановяваше от контузии и след това роди, списъкът на най-добре платените спортистки в света има нов №1. Това e 22-годишната полска тенис звезда Ига Швьонтек, която направи приблизително 23,9 милиона долара през 2023 г. преди данъци и такси на агенти. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Чудовищната година на Швьонтек включваше титлата на сингъл на "Ролан Гарос", плюс четири нови спонсорски договора. В класацията на Forbes тенисът доминира. Дванадесет от 20-те най-добре платени спортистки в света са от корта, като в него има представителки още от бадминтон, баскетбол, гимнастика и ски свободен стил. Взети заедно, 20-те най-добре печелещи жени са направили около 226 млн. долара през 2023 г. Това е спад от 13% от 2022 г., но това се дължи на факта на отсъствието на Серена Уилямс и Осака. Като цяло, женският спорт продължи да процъфтява, но още изостава от мъжкия. 20-те най-добре платени мъже за годината спечелиха 1,9 милиарда долара. Това е осем пъти повече от жените", каза Коларов.

Но кои са останалите най-добре платени спортистки при жените. "На 2-ро място след Швьонтек се нарежда Айлин Гу (ски свободен стил) с 22,1 млн. долара, и тенисистките Коко Гоф (21,7 млн. долара), Ема Радукану (15,2 млн. долара) и Наоми Осака (15 млн. долара). През юни от Женската тенис асоциация (WTA) се ангажираха да изравнят наградните фондове с мъжките. Но очакванията са този преход да отнеме десетилетие. Основателят на WTA – легендарната тенисистка Били Джийн Кинг, каза, че се надява да вдъхнови и други спортове, в които да изравнят наградните фондове с тези на мъжете", добави Коларов.

Вижте видео с целия разговор.   

Снимка: БГНЕС