Световната купа по ръгби се смята за третото по големина спортно събитие на планетата след Летните олимпийски игри и Световното първенство по футбол за мъже. И логично генерира огромни приходи. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес"в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

"Очакванията са повече от 2 милиона души да гледат мачовете във Франция на живо, а други 800 млн. да го следят по телевизията от комфорта на собствените си домове. Това са изключително много фенове и икономическото въздействие ще е огромно. Например Световната купа по ръгби през 2019 г. в Япония имаше общо 1,7 млн. зрители, с 242 хиляди фенове от 6 континента и 178 нации. Турнирът генерира 350 млн. долара от продажба на билети, 134 млн. долара приходи от спонсорство и около 173 млн. долара приходи от излъчване. А финалът между Южна Африка и Англия имаше средна публика на живо от почти 45 млн. зрители. Според Ernst & Young, Световното първенство по ръгби през 2019 г. е имало общо икономическо въздействие от 5,31 млрд. долара, добавило е 2,84 млрд. долара към БВП на Япония и е създало 46 430 работни места, завършвайки като икономически най-успешната Светова купа по ръгби досега. Но тазгодишният турнир във Франция ще бъде още по-успешен. Франция получи домакинството в конкуренция на Южна Африка и Ирландия, защото прогнозира, всъщност гарантира, печалба от 440 млн. долара, които ще инвестира обратно в ръгбито. Част от приходите ще дойдат като спонсорски договори с над 20 компании, сред които Mastercard, Emirates, Facebook и др. Но по-голямата част от парите ще дойдат от прогнозираните 2,5 млн. продажби на билети и доходоносни телевизионни договори", каза гостът.

Той говори и повече за самия турнир. "Това е 10-то издание на Световната купа по ръгби, като най-много титли имат Южна Африка и Нова Зеландия – по 3. Ще се изиграят 48 мача за 51 дни, най-дългият период в историята. Това е така, защото ръководният орган на ръгбито прие молбите на отборите да имат пет дни почивка между мачовете, за да могат играчите да се възстановят правилно. Друг интересен факт е, че много хора в САЩ не знаят как се играе ръгби и не познават историята. И несъмнено биха се изненадали да чуят, че ръгбито има повече фенове по света от американския футбол. И ако американските спортни фенове все още не са запознати с играта ръгбито, те трябва да започнат да учат. Съединените щати трябва да бъдат домакин на Световната купа по ръгби за мъже през 2031 г. и Световната купа по ръгби за жени през 2033 г.", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор.  

Снимка: БГНЕС