Очакванията през този сезон за представянето на Манчестър Юнайтед бяха големи, но отборът се представя много слабо, въпреки че в ерата на мениджъра Ерик тен Хаг не бяха пестени средства за селекция. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и Бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

  • Рекордните трансфери на Юнайтед:
Име От Сезон Цена
1.Пол Погба Ювентус 2016/17 105 млн. евро
2.Антъни Аякс 2022/23 95 млн. евро
3.Хари Магуайър Лестър 2019/20 87 млн. евро
4.Джейдън Санчо Борусия Дортмунд 2021/22 €85 млн. евро
5.Ромелу Лукаку Евертън 2017/18 84,70 млн. евро

 

"Откакто нидерландският спец беше взет на "Олд Трафорд", клубът е дал точно 449,98 милиона евро за нови футболисти. Най-скъпият е Антъни, за когото Аякс получи почти 100 млн. евро. Бразилският национал не само не оправдава високите очаквания, но за известно време беше отстранен от състава, след като беше обвинен от три жени в сексулано насилие. Андре Онана и Мейсън Маунт, които пристигнаха това ляво, също се представят доста под очакванията. Вратарят замени често критикувания Давид де Хеа, но вече допусна доста фрапантни грешки и за момента е далеч под желаното ниво. Но това не е всичко. Лятото на 2022 година, точно когато Тен Хаг пое Юнайтед, клубът даде рекордна сума за нови футболисти в един трансферен прозорец – 243,28 млн. евро. В цялата си история, "Червените дяволи" само три пъти са надхвърляли сумата от 200 млн. евро за входяща селекция. Става въпрос за сезон 2022/23, този сезон са дадени 206,70 млн. евро, тепърва предстои зимен трансферен прозорец, както и през сезон 2019/20. Тогава мениджър беше Оле Гунар Солскяер, а сумата за нови играчи възлизаше на 238,80 млн. евро. Ако погледнем и цялостната картинка, положението е още по-лошо. Топ 5 на рекордните трансфери на Юнайтед са все провали - Пол Погба, Ромелу Лукаку... (вижте табличката по-горе)", каза Коларов.

  • Рекордните трансфери на Юнайтед при Тен Хаг:
Име От Цена
1.Антъни Аякс 95 млн. евро
2.Расмус Хойлунд Аталанта 75 млн. евро
3.Каземиро Реал Мадрид 70,65 млн. евро
4.Мейсън Маунт Челси 64,20 млн. евро
5.Лисандро Мартинес Аякс 57,37 млн. евро

 

Но какви са перспективите пред Юнайтед? "Британският милиардер Джим Ратклиф, който беше кандидат за покупката на клуба, подготвя нова оферта. Той планира да промени предложението си и да влезе на "Олд Трафорд" като миноритарен собственик. Идеята му е да купи около 25% от акциите на клуба. Дългата сага с продажбата на Манчестър Юнайтед продължава, като имаше няколко оферти от Джим Ратклиф и  Ясим Бин Хамад Ал Тани, но засега няма прогрес около смяната на собствеността, която остава при американското семейство Глейзър. Стойността на Юнайтед на Борсата в Ню Йорк се срина в последния месец след информацията, че Глейзър в крайна сметка може да не продаде "Червените дяволи". Колкото до футболния терен, за отбора предстоят мачове с Брентфорд и Шефилд Юнайтед във Висшата лига, после решаващо домакинство на Копенхаген в Шампионска лига, а на 29 октомври е голямото дерби с Манчестър Сити", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори още за националния отбор по волейбол и за Лудогорец.

Снимка: БГНЕС