Изпълнителният комитет на Азиатската футболна конфедерация (AFC) официално обяви нови наградни фондове за местната Шампионска лига от сезон 2024/25. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

"Президентът шейх Салман бин Ебрахим Ал Халифа обяви голямо преструктуриране с три турнира, по подобие на Европа. Общо 76 клуба ще участват в трите състезания и най-много ще има в Азиатската Шампионска лига – 24. AFC одобри и най-голямата парична награда в историята на азиатския клубен футбол. Шампионът на континента ще вземе 12 милиона щатски долара, вместо 4 млн. долара. За второто място са предвидени 4 млн. долара вместо 2 млн. долара. Беше обявено и създаването на женски азиатски клубен футбол. Първата в историята Шампионска лига за жени първоначално ще бъде турнир с покани. Шейх Ал Халифа обяви, че това е важна стъпка за разрушаването на обществените бариери между половете. При дамите също ще има наградни фондове, които ще бъдат обявени на по-късен етап", каза още Коларов.

Но каква сума ще получи победителят в Европейската Шампионска лига и по-голяма ли е от тази на Азиатската Шампионска лига? "На Стария континент сумите все още са по-големи. За новия сезон победителят ще вземе 21,6 млн. долара, докато за подгласника са предвидени почти 16,5 млн. долара. Разбира се, клубовете отделно ще печелят от всяка победа, равен и класиране в по-горна фаза. Максималната сума в Европейската Шампионска лига, която победителят може да спечели, ако постигне само победи, е малко над 90 млн. долара. От Азиатската футболна конфедерация още не са обявили цифрите, базирани на представянето, но се предполага, че ще са малко по-ниски. В тези суми не включваме и останалите приходи от телевизионни права, продажба на билети и т.н.", каза още гостът.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори още за Григор Димитров и националният ни отбор по волейбол.  

Снимка: БГНЕС