От сезон 2024/25 най-авторитетният футболен турнир на планетата – Шампионска лига, ще е с нов формат. Турнирът на богатите ще има и нови наградни фондове. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

"По информация на Times, с новия формат УЕФА прогнозира 33% увеличение на парите от телевизионните права. В момента Европейската футболна централа получава около 3,6 милиарда евро телевизионни приходи от трите европейски състезания всеки сезон. Очакванията са от новия сезон сумата да нарасне между 4,6-4,8 млрд. евро И въпреки че 36 клуба вместо 32 ще си поделят парите, по-голяма сума за повечето от тях е гарантирана, като някои ще печелят допълнително над 35 млн. евро на сезон. УЕФА е наясно за опасенията, че финансовата дупка между големите клубове и тези, които не играят в Шампионската лига, може се разшири. В резултат на това те настояха, че парите, разпределени за Лига Европа, Лига на конференциите и плащанията за солидарност към клубове, които не играят европейски футбол, ще продължат да нарастват с бързи темпове", каза Коларов.

Той разказа повече и за новия формат на турнира. "Той ще включва 189 мача на сезон, докато сега са 125 срещи. И тези допълнителни 64 двубоя ще носят и повече приходи. Форматът гласи общо класиране и всеки отбор ще играе по осем мача. Първите осем от 36-те отбора се класират за 1/8-финалите. Тези, които завършат между девети и 24-ти, ще участват в плейоф за останалите осем места. Според УЕФА така всеки мач ще има значение. Но централа може неволно да превърне първите елиминационни кръгове в малко по-скучни. Да приемем, че Реал Мадрид и Манчестър Сити завършат 1-ви и 2-ри в групата. Това означава, че можем да видим най-силните отбори да играят помежду си едва на финал. Според регламента, нито един отбор няма да се изправи срещу отборите, завършили 3-то или 4-то до 1/2-финалите. И това означава, че 1/-8-финалите и 1/4-финалите в повечето случаи ще противопоставят двойки от сорта на Манчестър Сити – Копенхаген. Но за сметка на това, този регламент може да увеличи интереса към групите и 1/2-финалите. Времето ще покаже дали промените са за добро", каза още Коларов.

Скоро очаквайте видео с целия разговор. 

Снимка: БГНЕС