Рома официално освободи Жозе Моуриньо от треньорския пост за слаби резултати. За общо 6 уволнения Специалния е получил 80 милиона евро от обезщетения и е №1 по този показател. Но №1 ли е по дадени трансферни суми за нови попълнения? Отговор на този въпрос дава редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

"В кариерата си Моуриньо е получил нови играчи на обща стойност от 1,86 милиарда евро. Статистиката е до последния летен трансферен прозорец. Допреди него той беше №1 и по този показател, но през лятото беше задминат от Пеп Гуардиола. Испанският тактик е единственият треньор, който е получил над 2 млрд. евро за попълнения. Карло Анчелоти (1,69 млрд. евро), Масимилиано Алегри (1,4 млрд. евро) и Диего Симеоне (1,21 млрд. евро) допълват челната петица", каза Коларов.

Но кои са треньорите, които са спечелили най-много от продажби и къде е Моуриньо? "И в тази класация Гуардиола се нарежда изключително високо. По време на кариерата си той се е разделил с футболисти на обща стойност 978 млн. евро. Това поставя мениджъра на Манчестър Сити на трето място във вечната класация, което е малко изненадващо. Пред него е Леонардо Жардим с 999 млн. евро, а с най-много продажби в историята е не е кой да е, а Диего Симеоне с малко над 1,1 млрд. евро. Но Моуриньо е по-назад в тази класация. По време не неговите управления, клубовете са продали играчи за 600 млн. евро. Най-голямата му изходяща сделка е Златан Ибрахимович – почти 70 млн. евро, а най-скъпият му трансфер е Пол Погба – 105 млн. евро.", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори още за Australian Open.

Снимка: БГНЕС