УЕФА официално обяви наградните фондове за Евро 20204, което ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. 

"Сумата е 331 милиона евро, колкото беше и за отложеното с година заради пандемията от коронавирус Евро 2020. Но в Нион очакват печалба от около 2,4 милиарда евро търговски приходи. Бъдещият шампион на Европа може да получи максимум 28,25 млн. евро, ако спечели и трите си мача в груповата фаза. За всички участници на турнира са гарантирани 9,25 млн. евро", каза Коларов.

Но какво ще получат клубовете, които плащат заплатите на футболистите и ги освобождават за участие на Евро 2024? "Те ще си поделят общо 240 млн. евро. Клубовете получават дневна такса от няколко хиляди евро на играч, докато са с националните си отбори за квалификациите или на самата надпревара. Фондът на УЕФА за освобождаване на играчи за Евро 2020 беше по-малък - 200 млн. евро и близо 700 клуба получиха дял. Най-много взе Челси - 5,1 млн. евро", каза още Коларов.

Какви са групите на Евро 2024? "Всички групи можете да ги намерите в Gol.bg. Най-интересната е с участието на настоящия шампион на Европа - Италия. "Адзурите" бяха в трета урна и се паднаха с Испания, Хърватия и Албания. Големите фаворити Франция и Англия имат сравнително приемливи групи, а турнирът ще бъде открит с мач между домакина Германия и Шотландия", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор

Снимка: БГНЕС