Футболният мениджър Николай Жейнов, който бе част от екипа на Димитър Бербатов в кандидатурата му за президент на Българския футболен съюз, даде специално интервю за Дарик радио и dsport. Той коментира изминалия Конгрес и даде идея как могат да настъпят промени в българския футбол.

„Клубовете не знам доколко съзнават ангажимента си към целия този процес. Когато показват неангажираност или отказват да направят промени, отговорността остава в тях. Нека да дадем шанс на новия президент и екипа му да направят своите промени. Клубовете не пожелаха Димитър Бербатов да бъде президент на Българския футболен съюз. С една програма, направена за два месеца, а ние имахме 3 години, явно нещо не правим правилно“, заяви Жейнов.

„Мисля за генерални решение, да направим кръгла маса, за да видим дали всички мислят доброто на футбола, да се види Устава, ТВ правата, квотите за чужденците. Ако има обединение, ще се постигне промяна в българския футбол. Не видях дебат вътре в Конгреса. Нямаше дебат за доброто на футбола. Трябва да се намери формулата да се промени това кой колко гласа да има. Не може гласът на някое село да е равен на гласа на Левски, ЦСКА, които са с по 15-20 милиона бюджет, а аматьорските клубове имат по 4-5 000 лева. Това са генерални въпроси, медиите да бъдете поканени, да вземете страна по въпроса“, продължи той.

„Очаквах на Конгреса да се изкоментират неща. Димитър Бербатов и екипът бяха готови за дебат. Как някои хора имат по 4 гласа. Внучката ми на 3 години има повече приятелки в детската градина. Кога е била последната среща на ПФЛ? Не искам да казвам, че е пародия, но натам отиваме. Мислейки по този начин, не мисля, че е за доброто на футбола. Стилиян Петров и Мартин Петров останаха огорчени, не знаеха какво има зад гърба ми, казаха „Какво направихме и какво пропуснахме?“, добави Николай Жейнов.

„Трябва да се направи анализ дали някой изобщо може да промени системата. Трябва да има обединение по основни точки. Има отбори, които кретат, едвам издържат. Половината могат да са аматьори, говорим за сериозни неща. Дебатът трябваше да е на Конгреса.“

„Георги Иванов – Гонзо открехна вратата, че ще подаде ръка. Ако наистина има обединение, защо да не се получи нещо? Ако се продължава по този начин, не виждам смисъла. Абсурден кръг се завърта, трябва да се види кои неща са основополагащи за феърплей. Имаме ли осъдени за черно тото, расизъм допинг? Защо няма нито един регистриран случай, ние сме най-чисти в Европа… Ние даваме на петима извън ЕС да играят“, сподели още Жейнов.

„Няма как да се развиват младите момчета. БФС в полза на членовете ли е, или на определен кръг? Решиха, че имат по пет минути кандидатите да представят платформата си. За пет минути трябва да мотивираш всички хора. Не стана абсолютно нищо. Ако не се съберат на голяма маса, пред журналисти, да започне дебат, няма да стане, не може да се продължава по този начин. Всеки се е хванал за едно парче и скубе от футбола.“

„Къде са професионалните клубове, които трябваше да провокират този дебат. Трябва да се направят ясни правила, които да се спазват от всички. В противен случай вървим към аматьорщината. Колко е бюджетът на Черно море, който беше лидер? 3,5-4 милиона евро, колко са на другите отбори? Явно може да се работи правилно“, завърши Николай Жейнов.

Снимка: БГНЕС