Новият член на Изпълкома на БФС Калин Каменов говори за предстоящото пред новото ръководство на футболната ни централа. Кметът на Враца изрази и мнението си за Георги Иванов, който оглави българския футбол. Според него Гонзо ще се докаже със своя екип.

„Познавам Георги Иванов от доста време и смятам, че в негово лице българският футбол може да има един амбициозен човек, който може да се докаже със своя екип. Това бе и причината, поради не ми трябваше много време да размишлявам, защото аз съм футболен човек. Занимавам се с футбол и спорт повече от 10 години, както и с управлението на спортни организации. Смятам, че с всичко добро и лошо, което съм видял, мога да бъда полезен. Знаете, че моята страст към футбола е доста популярна в цялата страна. Не винаги тя е свързвана с позитиви за Ботев Враца. Знаете колко пъти съм търпял критики за това, че съм имал мнение и съм бил достатъчно критичен. Такъв ще бъда и сега, смятам, че във всеки един екип трябва да има някой, който да може да казва истината в очите, дори когато бъркаме. Смятам, че в последните години сме стигнали толкова ниско, че всяка стъпка в правилната посока ще бъде отчетена“, заяви Каменов в интервю пред колегите от „Dsport“.

Каменов, който в момента е кмет на Враца, каза, че е необходимо изграждането на дългосрочен план за развитието на българския футбол: „В екипа, който сега тръгва от ниска позиция, смятам, че в бърз порядък трябва да си поставим оперативни задачи и цели. Трябва да се изгради 10-годишна стратегия за това, което искаме да направим. Вече проведохме няколко разговора с колегите. С Георги се чуваме всеки ден. С добра екипна работа и комуникация смятам, че ще отворим Българския футболен съюз като организация, която да може да комуникира с всички. Аз самия вярвам, че събиранията, Изпълкомите и решенията могат да бъдат вземани не само в София, но и в различни градове, така че аз не виждам от какво може да се притесняваме да бъдем в различни градове, да посещаваме различни футболни срещи в цялата страна. Смятам, че колегите в Изпълкома трябва да бъдат активни. Всеки да има свой ресор и ангажимент във футболния съюз, да се знае всеки от нас с какво се занимава, а не както досега, всеки от нас да бъде един почетен подпис, който да се кичи с някаква позиция, да се кичи с титла. За мен титлите трябва да бъдат по стадионите, където да направим така, че децата да разполагат с добра методика за работа, с качествена инфраструктура, на която да могат да тренират, подготвени треньори специалисти и родители, които са обгрижват децата, а не да пречат на тренировъчния процес. Знаете, че всеки родител смята, че неговото дете е най-добро, но когато даден клуб и треньор работи добре и с родителите, често техните амбиции биват овладявани и се казва истината навреме, но има много пропуски, които са очевидни и това е причината, поради което нивото на българския футбол е такова“.

Той разкри, че се готви голяма среща за обсъждане на бъдещето пред БФС: „До няколко дни предстои една широка среща, на която ще обсъдим това, което е правено досега. Добри практики и идеи, които ще заложим оттук насетне и се надявам, че всяка година ще даваме отчет на това, какво сме свършили през предната, защото смятам, че навсякъде трябва да се проветри и в пряк, и в преносен смисъл, и като работа, и като комуникация с клубовете, феновете и хората, които обичат футбола“.

„Аз смятам, че Георги Иванов и целият екип на Изпълкома може да се поучим от грешките и като умни хора можем да не ги допускаме, а напротив – да ги поправим, и да покажем, че и Георги, и аз, и всички колеги в новия Изпълком сме хора, които искат да дадат от себе си за развитието на българския футбол със своя опит и професионализъм. В новия Изпълком има достатъчно хора с различни професии. Много от тях са с богат мениджърски опит и всеки един от тях може да бъде полезен. Смятам, че оттук насетне, с добра работа на всяко едно ниво, като започнеш от детската градина, училище, университетите, родителите, футболните клубове, доброто планиране и комуникиране с държавата по отношение на това, как да бъдат изградени съответната техническа структура по места, можем да направим така, че в следващите години да вдигнем нивото на българския футбол. Ще бъде много трудно, но смятам, че няма невъзможни неща, особено, когато имаме план и стратегия как това да се случи. Смятам, че тази 10-годишна стратегия за развитието на българския футбол трябва да бъде обсъдена и с клубовете, и с всички футболни хора, без значение дали са от сегашния екип, дали са опозиция или под някаква форма не са успели да влязат в ръководството“, надява се той.

Калин Каменов заяви, че това, че някой не е избран за ръководител или член на Изпълнителния съвет на БФС, не трябва да бъде пречка за него да помага за развитието на футбола ни: „Всеки един може да бъде полезен и аз смятам, че дори да не си успял да влезеш в ръководството, не означава, че не може да бъдат използвани неговите експертиза, опит и знания за развитието на нашия футбол, ако той го обича. Затова смятам, че няма място за сърдити и обидени и ако някой не бъде избран, няма да се занимава с българския футбол. Не е детска градина, а е място за сериозни и отговорни хора, които наистина стоят с името си и са готови да помагат, а не да взимат“.

„В крайна сметка, човек е богат със своя собствен дял и принос, не с това, което е взел, а с това, което е дал. Така че смятам, че в България има достатъчно футболни хора, които тепърва трябва да дават от себе си. Хора, на които футболът дал много и ако наистина милеят за футбола, може да се замислят, че има какво да дадат и те на футбола, стига да имат желание. Аз мисля, че ни чакат добри времена“, заяви още Каменов.

Относно твърденията, че в БФС се наблюдава подмяна, а не промяна, Каменов изтъкна: „Вижте, трябва да има и някаква приемственост. Представете си, че идва ново управление и то сменя цялата администрация, целия мениджърски екип. Получава се една огромна пропаст. Все пак, там има и хора, които имат своя опит и тези, които в момента са част от Изпълкома, са хора, които наистина имат опит, който може да бъде използван. Не трябва да се зачерква всичко и това, че до момента не сме имали успехи, че резултатите не са били добри, не означава, че трябва всеки един да се слага под общ знаменател. Напротив, всеки човек, който иска да работи и да помага, не е сърдит или обиден и смята, че може да даде от себе си, трябва да бъде поканен и да се чувства полезен. Това е преценка на новия президент, това са хората, които той предложи и аз се доверявам на неговата преценка и смятам, че не е сбъркал с предложенията, все пак там има много колеги с опит, от които и самите ние можем да научим много“.