С гол на Томас Вермаелен Арсенал измъкна минимална победа с 1:0 в гостуването си на Евертън, в мач от 29-я кръг на английската Висша Лига.

Артилеристите имаха сериозно преимущество през по-голямата част на първото полувреме и заслужено поведе в резултата с попадение на Томас Вермаелен.

Гол на Ройстон Дренте обаче грешно бе отменен поради засада.

След почивката Евертън бе по-активният отбор на терена, но не създаде достатъчно чисти голови положения.

Така Арсенал записа 5-та поредна победа във всички турнири и 6-та в първенството. Благодарение на успеха "артилеристите" излязоха на 3-то място в класирането, след като по-рано вечерта Тотнъм направи грешна стъпка и завърши наравно срещу Стоук Сити.


В 6-та минута Арсенал пропусна невероятно положение. Томаш Росицки центрира много прецизно зад защитата и сложи топката на главата на Робин ван Перси. Той бе само на три метра от вратата, но леко с гръб и без да се лакоми реши да поднесе на връхлитащия Аарън Рамзи. Уелсецът обаче стреля много неточно от чиста позиция на дузпата.

Само минута по-късно последва нова хубава атака. Саня атакува по крилото и намери Уолкът в наказателното поле, той от своя страна продължи към Ван Перси. Холандецът отново бе на не много удобна позиция и зад него Рамзи връхлетя и стреля, но ударът му бе блокиран.

От получилия се корнер обаче Арсенал откри резултата, след като Томас Вермаелен надскочи цялата защита и с глава засече в мрежата.

"Артилеристите" обаче не се спряха и в 10-та минута Ван Перси имаше чудесно положение. Той бе намерен с техничен пас от Артета в наказателното поле, освободи се от защитник и стреля от упор, но Хауърд спаси. Отбитата топка попадна в Рамзи, но уелсецът не успя да направи добавка.

В 14-та минута Евертън стигна до първото си положение за гол. Фелаини надскочи Саня в наказателното поле за дълго центриране и поднесе топката назад, където връхлитащият Йелавич засече също с глава, но от десетина метра не уцели вратата.

При нова бърза атака на Арсенал Гибс проби по крилото и поднесе назад към Вермаелен, който стреля остро от границата на наказателното поле, но след лек рикошет топката мина близо до гредата.

До средата на полувремето преимуществото на лондончани бе смазващо, а Евертън не знаеше къде се намира. Постепенно обаче натискът на гостите отслабна и те се задоволяваха само с огромно притежание на топката, което стигна до внушителните 71%.

Отслабналият натиск обаче позволи на Евертън да организира няколко бързи атаки. При една от тях Ройстон Дренте бе изведен зад защитата и преодоля Шчесни, но голът бе отменен заради засада. На повторението обаче се видя, че такава няма.

До края на полувремето единствената интересна ситуация бе силен удар от разстояние на Росицки, който бе спасен от Хауърд.

За цялото първо полувреме Евертън нямаше нито един точен удар в очертанията на вратата. Само минута след подновяване на играта обаче домакините отправиха такъв, дело на Йелавич с глава след центриране от фаул, но Шчесни внимаваше и улови топката под гредата.

Евертън продължи да играе добре и на няколко пъти предизвика напрежение пред вратата на Арсенал. При една контраатака Йелавич можеше да излезе сам срещу вратаря, но Вермаелен го застигна и нападателят на домакините реши да падне на земята прекалено лесно пред наказателното поле. Съдията правилно изобщо не отсъди фаул.

При първата опасност създадена от Арсенал след почивката за малко да падне гол. Дълго центриране бе свалено с глава в наказателното поле от Гибс към Ван Перси и холандецът засече по земя от десетина метра, но топката уцели страничната греда.

В ответната атака пък Фелаини навлезе в наказателното поле и отправи удар от малък ъгъл и преодоля Шчесни, но топката мина покрай вратата.

Арсенал можеше да получи доста лека дузпа, когато Ройстон Дренте фаулира по много глупав начин отзад Росицки на крачка навътре в наказателното поле при ситуация, когато цялата защита бе подредена и нямаше нужда да прави такава интервенция. За негово щастие обаче съдията замълча.

Евертън обаче играеше много по-добре отколкото през първото полувреме. Домакините с лекота стигаха до наказателното поле на съперника, а показателна бе и статистиката за владеене на топката, която вече бе 59% в полза на Евертън.

При една от станалите рядкост атаки на Арсенал Рамзи отправи опасен удар през защитник и Хауърд трябваше да се хвърля и да избива с една ръка в корнер.

Малко след това пък Ван Перси бе изведен на стрелкова позиция в наказателното поле, но от малък ъгъл не успя д преодолее Хауърд.

Евертън обаче не спря да атакува. След едно центриране от корнер топката бе поднесена назад към Дренте и той отправи топовен удар, но над гредата.

В 82-та минута след подхлъзване в центръра на терена на играч на Евертън влезлият малко преди това Жервиньо започна опасна контраатака с четирима на трима, в наказателното поле поднесе на Ван Перси, но топката дойде леко назад на холандеца и той засече неточно.

Евертън - Арсенал

0:1 Вермаелен 7

Евертън:
Хауърд, Бейнс, Хибърт, Дистен, Хейтинга, Хибърт, Осман (78 Гуйе), Пиенар, Фелаини, Дренте (78 Аничебе), Кейхил (87 Стракалурси), Йелавич

Арсенал: Шчесни, Саня, Косиелни, Вермаелен, Гибс, Сонг, Рамзи, Артета, Росицки, Уолкът (79 Жервиньо), Ван Перси